SDP-ov kandidat za Opatiju: “U prvom mandatu sagradit ćemo stotinjak stanova za jeftini najam”

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin predstavio je u srijedu program za predstojeće izbore najavivši kako će sagraditi stotinjak stanova za jeftini najam svim generacijama Opatijaca.

Kiriginov program objedinjen je u deset točaka i naslovljen s “FER Nando za FER Opatiju”. Tih deset točaka je kvalitetno upravljanje prostorom, jeftini gradski stanovi za sve generacije, izgradnja sportske infrastrukture, nova zgrada Doma zdravlja, rješavanje problema parkiranja, Slatina kao glavni gradski trg, harmoničan razvoj svih opatijskih naselja, kvalitetan socijalni program, uređenje i čistoća mjesta te turistički razvoj koji će Opatiji omogućiti da opet postane prva dama hrvatskog turizma.

“Upravljanje prostorom je ključni alat lokalne samouprave koji u Opatiji ne koristimo već godinama i tome ćemo posvetiti puno pažnje. Već sam obavio desetke razgovora s brojnim stručnjacima iz područja urbanizma sa kojima pripremamo temeljitu analizu. Na to se nadovezuje i stambena politika, jer upravo je nedostatak kvalitetnih i povoljnih stanova jedan od glavnih razloga odlazaka građana iz Opatije. Gradska lista za stanove je godinama mrtvo slovo na papiru, a naš plan je da već u ovom mandatu Grad sagradi stotinjak stanova za sve generacije koje ćemo sugrađanima ponuditi u najam po izrazito povoljnim cijenama. Lokacije su spremne, projekti će biti brzo gotovi i radovi mogu krenuti u kratkom roku”, rekao je Kirigin.

Uz zbrinjavanje mladih Opatijaca i njihovih obitelji te građana srednje generacije koji ne mogu priušititi kupnju stana u Opatiji, stambena politika ponudit će i poseban koncept za stanovanje starije populacije pod nazivom „Senior Housing Program“, najavio je Kirigin. “Moramo misliti na naše noniće i none u trećoj dobi, osigurati im smještaj prilagođen njihovim potrebama, s medicinskom skrbi, dostavom namirnica i ljekova te gerontodomaćicama. Uz stambeno zbrinjavanje, potrebe umirovljenika zadovoljit ćemo proširenjem socijalnog programa. Proširit ćemo i pojačati program uskrsnica i božićnica. Povećat ćemo iznose do 1.400 kuna, ali i uključiti umirovljenike koji nisu bili dijelom postojeće odluke povećanjem cenzusa na 4.000,00 kn”, rekao je.

Najavio je gradnju bazena i gradskog nogometnog stadiona, kao i Doma zdravlja. Kaže i kako će sagraditi garaže Črnikovica i Gorovo, te urediti “Trg Slatina kao glavni gradski trg”. “Opatiji nedostaje mjesto okupljanja, a u sklopu uređenja Slatine planiramo uređenje plaže,
prometa, parkiranja i popratnih sadržaja”, istaknuo je Kirigin.

Osigurat će, kaže, “harmoničan razvoj svih opatijskih naselja”, a ne samo središta grada. Ta će naselja dobiti sve potrebne sadržaje kao što su sportska i dječja igrališta, prometna infrastruktura, školstvo i vrtići, ali i kvalitetan javni prijevoz.

“Konačno, vrlo važna stvar je turistički razvoj grada kako bi Opatija dosegnula svoje potencijale. Novi vlasnici LRH i naši partneri u toj turističkoj tvrtki su pokazali ozbiljne namjere da u naš grad investiraju i postavili se kao iskreni i ozbiljan partner. Pošetni odnos s pravim i kvalitetnim investitorima u opatijski turizam neophodan je za otvaranje novih i zanimljivih radnih mjesta. Grad kao partner prema njima mora nastupiti fer i pošteno. Moramo staviti u središte ove teme, zajedničke interese građana i opatijskog turističkog razvoja”, rekao je Kirigin.

Izvršni tajnik SDP-a Saša Đujić kazao je uvodno kako stranka u središnjici s velikim zanimanjem prati događanja u Opatiji i Fernandu daje apsolutnu podršku. Dodao je kako je SDP brana jeftinom populizmu i desničarenju koje jača u Hrvatskoj, ali i u Opatiji, a kako je Kirigin pravi kandidat SDP-a s programom osmišljenim u duhu socijaldemokracije.

 

Komentiraj