SDP neće podržati nijedan model izgradnje novog stadiona bez promjene vladajuće klike u Dinamu

Odluku SDP-a u navijačkom miljeu koji Dinamo podržava, ali bez Mamića, doživjeli su kao početak distanciranja SDP-a u Zagrebu od njihova koalicijskog partnera Možemo! i izgradnje prepoznatljivijeg političkog profila SDP-a

Zagrebački SDP tijekom proteklog tjedna donio je odluku da neće podržati nijedan model obnove nogometnog stadiona koji koristi Nogometni klub Dinamo iz Zagreba, sve dok se u tom klubu ne promijeni vladajuća klika, uglavnom i dalje pod kontrolom zbog pravomoćne zatvorske kazne odbjeglog nogometnog moćnika Zdravka Mamića. Potvrdio je to Nacionalu izvor blizak vrhu zagrebačkog SDP-a. Tu su odluku u navijačkom miljeu koji podržava zagrebački Dinamo, a također se protivi postojećoj upravljačkoj strukturi u klubu, doživjeli kao svojevrstan početak distanciranja zagrebačkog SDP-a od svog koalicijskog partnera Možemo! i izgradnje prepoznatljivijeg političkog profila SDP-a na zagrebačkoj političkoj sceni. Upravo je Možemo! istovjetnu poruku poslao javnosti uoči lokalnih izbora, ali su unatoč tomu nakon izbora započeli raditi na rješavanju tog problema iako do demokratizacije upravljanja u Dinamu nije došlo.

Izvor blizak vrhu zagrebačkog SDP-a ovako je za Nacional opisao taj manevar:

SDP je zauzeo takav stav, ali gradske vlasti istodobno su svjesne želje građana Zagreba da se izgradi moderan nogometni stadion. Pa se sada nalazimo u svojevrsnom procjepu. Što znači da smo spremni početi razgovore, ali sigurno nijedan model izgradnje stadiona neće biti finalno odobren dok se ne promijeni vlast u Dinamu. Pa ćemo vidjeti kamo će nas to sve skupa odvesti.“

Izvor blizak zagrebačkom Dinamu navodi kako je spomenuta najava iz SDP-a moguće motivirana i željom da se predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac jasno distancira od načina upravljanja u Dinamu. Isti izvor navodi da je Gotovac za takav manevar zainteresiran i zbog još jedne za njega neugodne činjenice.

Viktor Gotovac je s bivšom predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec i još petoricom istaknutih pravnih stručnjaka, sveučilišnih profesora i sudaca bio na platnom spisku Zdravka Mamića. Tu su osim njih još bili Davor Derenčinović, Zoran Burić, Leo Cvitanović i Igor Vuletić.

Novi predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac možda se želi dodatno distancirati od načina upravljanja u Dinamu jer ga je Mamić ranije angažirao na izradi pravnog mišljenja. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Sve njih u ime Zdravka Mamića kontaktirao je odvjetnički ured Veljka Miljevića i potom ih uz novčanu naknadu angažirao da Mamiću pokušaju pomoći. Oni su to i nastojali učiniti, neki od njih više puta.

U periodu od studenoga 2016. do svibnja 2019. oni su za potrebe Zdravka Mamića uz novčanu naknadu izrađivali pravna mišljenja. Sva ta pravna mišljenja idu u korist Zdravku Mamiću u postupcima zbog kojih je on već dulje u bijegu od hrvatskog pravosuđa.

Po svemu sudeći, Mamić i njegov odvjetnik Miljević koristili su sadržaj dokumenata koje su za njihove potrebe izrađivali spomenuti odvjetnici, kao polazno uporište za svoje teze kojima su tijekom duljeg perioda nastojali popraviti Mamićevu tešku pravnu poziciju uslijed koje je on sada već pravomoćno osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog teškog kriminala povezanog s poslovanjem Nogometnog kluba Dinamo.

Pravno mišljenje nominalno je dopušteni način pravne borbe i relativno često se koristi kako bi pojedinci suočeni s nekim pravnim izazovima ili problemima mogli bolje procijeniti svoju pravnu situaciju te u pojedinim sudskim postupcima priložiti ta mišljenja kako bi pokušali utjecati na popravljanje svoje pozicije.

Mamiću su ti legalno plaćeni dokumenti, odnosno pravna mišljenja, poslužili kako bi sebe pokušao prikazati kao žrtvu sustava koji ga progoni – iako istaknuti pravni stručnjaci tvrde da za to ili nema temelja u sadašnjoj formi ili da su mu narušena temeljna ljudska prava.

Jedan istaknuti hrvatski sudac o toj je situaciji za Nacional rekao sljedeće:

“To nije korupcija, ali ako se uzmu u obzir sve okolnosti Mamićeva slučaja, svakako mislim da se radi o svojevrsnoj prostituciji mojih uvaženih kolega. Pa kada se dogodilo da su oni koji su plaćeni izradili mišljenje koje bi išlo protiv naručitelja? Ali ne može se govoriti o nedopuštenim radnjama. Ovdje je sve napravljeno po propisu, ali se otvara pitanje što im je to trebalo. Osim da za novac izrade nešto čime bi Mamić mogao vršiti legitimni pritisak na institucije.”

U SDP-u smatraju da je Dinamo i dalje pod kontrolom zbog pravomoćne zatvorske kazne odbjeglog nogometnog moćnika Zdravka Mamića. FOTO: PIXSELL

Viktor Gotovac izradio je za Mamića relativno kratko pravno mišljenje, sažeto na svega četiri stranice. Ali je ono moguće razlog što se zagrebački SDP pod njegovim vodstvom želi snažnije distancirati od Mamićeve klike u Dinamu.

Možemo! je u svom predizbornom programu najavio da će Gradski ured za upravu revidirati odluku o Statutu GNK Dinama, da će dati stadion u dugoročnu koncesiju Dinamu uz uvjet demokratizacije upravljanja klubom kako bi se spriječile daljnje financijske malverzacije, da će tražiti da Dinamo preuzme sve obveze oko maksimirskog stadiona, čime bi se Grad oslobodio odgovornosti dovršenja stadiona, da će Dinamo moći stadionom samostalno raspolagati i obnoviti ga sukladno Zakonu o koncesijama po povoljnim kreditnim uvjetima, čime će osigurati likvidnost do dovršetka rekonstrukcije stadiona, te da će do dovršetka radova u Maksimiru Grad Zagreb financirati adaptaciju stadiona u Kranjčevićevoj ulici. To bi podrazumijevalo proširenje za tri tisuće mjesta i uklanjanje svih nedostataka za zadovoljavanje IV. kategorije prema UEFA-inom Pravilniku o infrastrukturi, kako bi Dinamo domaće i europske utakmice mogao igrati u Zagrebu.

Unatoč najavi da od koncesije neće biti ništa dok se upravljanje klubom ne demokratizira, gradske vlasti su 13. siječnja imenovale članove Radne skupine za razradu modela rješavanja pitanja gradskog stadiona. Predsjednik te skupine je dogradonačelnik Luka Korlaet, zamjenik Milan Pavelić, a članovi Štefica Mihalić, Željko Matijašec, Iva Ivšić i Goran Đulić.

U tom kontekstu počinju i zakulisne bitke oko toga hoće li Dinamo nakon početka rekonstrukcije igrati u Kranjčevićevoj kako to sugerira predizborni program Možemo! ili u Sesvetama. Pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na toj je lokaciji planirao početak svoje predizborne kampanje, a o tom planu Nacional je pisao neposredno nakon Bandićeve smrti. Gradnji tog stadiona nadao se i Pero Karatović, predsjednik Nogometnog kluba Sesvete, drugoligaša kojim je predsjedao i poslovni čovjek Zvonimir Zubak, poznat po trgovini oružjem. Karatović se odnedavno spominje i kao protukandidat Tomislavu Svetini za funkciju predsjednika Zagrebačkog nogometnog saveza.

Uz sve to posebno je intrigantno i kako će vodstvo Dinama pronaći sredstva za gradnju stadiona ako neće moći dati stadion u zalog za kredit. To pak otvara prostor za razne druge manevre kojima bi odbjegli Mamić posredno pokušao zacementirati dominantnu upravljačku kontrolu nad klubom u budućnosti.

Komentiraj