SDP i GLAS protiv strateškog partnerstva Zagreba i Vlade za Imunološki

HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Gradski zastupnici SDP te GLAS-a i HSU-a na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u srijedu glasovat će protiv prijedloga gradonačelnika Milana Bandića o prihvaćanju modela strateškog partnerstva za pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu između Grada Zagreba i Vlade RH.

“Mi ćemo glasati protiv ne zato što smo protiv toga da se spasi Imunološki, čak štoviše. Ali, imate jednu vrlo interesantnu situaciju – državna blagajna ima suficit, gradska blagajna ima deficit. Je li nekom logično da onda onaj koji ima deficit spašava onog koji ima suficit”, istaknula je predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš u izjavi novinarima.

Zastupnik SDP Saša Molan također smatra da se lokalna jedinica ne bi se time trebala baviti i imati kao djelatnost.

“S druge strane”, dodao je,  “znamo da je proračun države lani bio u suficitu, a, nažalost, Grad Zagreb je u 2017. bio u deficitu ili proračunskom manjku od 385 milijuna kuna”.

Građani Zagreba ne trebaju biti kažnjeni jer ispada da trebaju platiti šest puta više u prosjeku nego građani Hrvatske, dodao je.

Mrak-Tartitaš navela je primjer, tvrtku APIS, koja je u suvlasništvu Grada i države, “pa ne funkcionira”.

Imamo Arenu Zagreb, projekt Grada i države, pa ne funkcionira, dodala je.

Dakle, ako znamo što je cilj i smisao, nešto možemo podržati. Ali, ovdje nije ni cilj ni smisao, napomenula je te se upitala zašto onda Grad nije spašavao Kemensko ili Dioki. Apsolutno se na krivi način troše novci iz gradskog proračuna, rekla je ta upozorila na dubiozu u gradskom proračunu od oko 385 milijuna kuna na kraju 2017., a sada će se 110 milijuna kuna dati za Imunološki, istaknula je Mrak-Taritaš.

Mrak Taritaš: Nećemo biti ‘smokvin list’ za izradu Plana gospodarenja otpadom

Molan je, na pitanje hoće li se SDP odazvati pozivu gradonačelnika i ući u radnu skupinu za izradu Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba, odgovorio da će o tome “još razmisliti”.

Ustvrdio je i da su za loš Plan gospodarenja otpadom odgovorni i HDZ i Neovisni za Hrvatsku te gradonačelnik i njegova stranka.

Znamo da su ususret izradi tog plana prošle godine nekoliko puta glasali za suradnju sa Zagrebačkom županijom, za izmjene Prostornog plana, a sve je to, smatra Molan, utjecalo da na sjednicu dođe loš Plan gospodarenja otpadom.

“Nismo podržali ni onu opciju da zajedno otpad rješavaju Grad Zagreb i Zagrebačka županija. Jednako tako smo govorili o tome da se radi krivo. Prema tome, hajdemo vidjeti koji su rokovi, što je smisao radne skupine, je li radnu skupinu čine zastupnici, netko drugi i što je ideja te radne skupine. Ako je ideja ‘smokvin list’ onda zaista nećemo biti  ‘smokvin list’ za krivi projekt”, poručila je i Mrak-Taritaš.

Komentiraj