SCHULZ POPUSTIO Merkel sastavlja veliku koaliciju

hina

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je spremna za razgovore s demokršćanskom Unijom CDU/CSU oko formiranja koalicijske vlade, odlučilo je predsjedništvo stranke na sastanku u ponedjeljak.

„Mi ćemo sljedećeg tjedna početi s ispitivanjima o tome je li moguće sastaviti funkcionirajuću vladu“, rekao je nakon sastanka predsjedništva stranke predsjednik SPD-a Martin Schulz.

On je ukazao na to da odluku o pristupanju pregovorima s Unijom CDU/CSU mora potvrditi i baza na stranačkom kongresu u četvrtak.

„Ukoliko stranački kongres odobri zaključke koje smo danas donijeli, započet ću s razgovorom s predsjednicima ostalih stranaka, CDU-a i CSU-a, na temelju onoga što smo danas zaključili i prema preporuci predsjednika Njemačke“, rekao je Schulz.

On je prije toga zaključio kako su pregovori otvoreni i kako ne postoji vremenski pritisak jer, kako je rekao, Njemačka ima tehničku vladu koja je u potpunosti sposobna voditi zemlju.

U slučaju da razgovori s predstavnicima Unije CDU/CSU budu uspješni i dođe do sastavljanja koalicijskog ugovora, o tome hoće li on biti prihvaćen dodatno će odlučivati socijaldemokratska baza glasovanjem.

Uspjeh pregovora ovisi, kako je rekao Schulz, o tomu koliko će socijaldemokratskih tema ući u koalicijski ugovor.

U dokumentu koji će u četvrtak biti predočen stranačkom kongresu se kao najvažnije socijaldemokratske teme spominju reforma sustava zdravstvenog osiguranja, pravo spajanja obitelji za izbjeglice te mjere za sprečavanje klimatskih promjena.

Nakon propasti pregovora oko tzv. Jamajka koalicije između demokršćana, liberala i zelenih, nastavak tzv. velike koalicije između demokršćana i socijaldemokrata je jedina preostala opcija za sastavljanje vlade.

SPD se nakon izbora u rujnu jasno izjasnio za odlazak u oporbu, ali su socijaldemokrati nakon razgovora s predsjednikom Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom, koji želi izbjeći nove izbore, pristali na razgovore o nastavku koaliranja s Unijom CDU/CSU na čelu s Angelom Merkel.

Schulz je potvrdio da su podršku što bržem stvaranju velike koalicije dali i „europski partneri“, čime je indirektno potvrdio pisanje njemačkih medija po kojemu su francuski predsjednik Emmanual Macron i grčki premijer Aleksis Cipras izvršili pritisak na Schulza da što prije započne s pregovorima o formiranju vlade kako bi Njemačka, kao najveća članica Europske unije, dobila stabilnu vladu.

Komentiraj