Schmidt najavio prihvatljivo rješenje za pitanje državne imovine BiH

Autor:

05.10.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Visoki medjunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt odrzao je konferenciju za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt u srijedu je najavio da će se međunarodna zajednica s velikom pažnjom baviti izazovima koji predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti zemlje i postignutim reformama, što uključuje i usvajanje prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine.

Schmidt se u srijedu u Sarajevu sastao s mađarskim ministrom vanjskih poslova Péterom Szijjártóm, a razgovarali su o aktualnim političkim događajima u Bosni i Hercegovini s naglaskom na napretku BiH ka euroatlantskim integracijama, nakon što joj je Europska unija u prosincu prošle godine dodijelila status kandidata.

“Dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini je dokaz više opredijeljenosti EU prema BiH i očekujem da domaći čimbenici odgovore izazovu i iskoriste priliku koja im je dana kako bi ubrzali napredak BiH na ovom putu za boljitak građana. Upornost, posvećenost i intenzivan trud prijeko su potrebni elementi da ovo putovanje bude uspješna priča, a to je ono što međunarodna zajednica očekuje od političkih čelnika BiH”, kazao je Schmidt, kako prenosi Oslobođenje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.