Schmidt: “BiH sada ima novu priliku, vrijeme blokada je prošlo”

Autor:

05.10.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Visoki medjunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt odrzao je konferenciju za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt ocijenio je kako ta zemlja nakon izbora provedenih u listopadu i stjecanja statusa kandidata za članstvo u EU ima povijesnu priliku za napredak koju ne bi smjela propustiti.

U novogodišnjoj poruci građanima BiH objavljenoj u petak Schmidt je ocijenio kako je sada dosegnuta “ključna točka”.

“Nakon desetljeća neispunjenih obećanja i razočarenja, stvari su pokrenute s mrtve točke. Iskoristite ovu priliku. BiH može biti i bit će dio europske obitelji jer tu i pripada”, kazao je Schmidt dodajući kako se napredak može postići budu li se provodile reforme i prestane li se s blokadama.

Istaknuo je kako nitko nema pravo blokirati budućnost zemlje i njenih građana.

Podsjetio je kako je ranije ove godine intervenirao da bi zaštitio integritet izbornog procesa, posebice u Federaciji BiH, kao važnog mehanizma koji treba omogućiti promjene u državi kroz poštivanje izborne volje građana. No, dodatna poboljšanja tek treba uvesti, a posebice uvesti nove tehnologije koje će osigurati brže prebrojavanje glasova i pomoći sprječavanje izbornih prijevara.

“Uvjeren sam da je većina građana ove zemlje umorna od klišeja da je BiH jedna kaotična i nefunkcionalna balkanska država. Bosna i Hercegovina sada ima šansu da pokaže da može bolje”, izjavio je Schmidt pozvavši građane BiH da natjeraju svoje političare na odgovorno ponašanje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.