EPA/TOLGA BOZOGLU

Saudijski princ prijestolonasljednik pristao na istragu nestanka saudijskog novinara

Saudijski princ prijestolonasljednik u utorak se složio da mora doći do temeljite istrage nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija, objavile su Sjedinjene Države nakon objava medija da će Rijad priznati da je on ubijen tijekom ispitivanja.

Khashoggi, američki državljanin i vodeći kritičar bin Salmana, nestao je nakon što je 2. listopada ušao u saudijski konzulat u Istanbulu. Turski dužnosnici vjeruju da je tamo ubijen i da mu je tijelo uklonjeno, što Saudijci odbacuju.

Turski policijski istražitelji u ponedjeljak navečer ušli su po prvi put u konzulat od nestanka novinara i pregledavali tu ustanovu duže od devet sati.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je u Rijad poslao svog državnog tajnika Mikea Pompea, rekao je kako bi za ubojstvo mogli biti krivi “odmetnuti ubojice”.

Pompeo se u saudijskoj prijestolnici susreo s kraljem Salmanom i prijestolonasljednikom bin Salmanom kako bi raspravljali o tom incidentu koji je pokrenuo osude međunarodne zajednice i vratio fokus na povijest kršenja ljudskih prava u tom autoritarnom kraljevstvu.

Pompeo i bin Salman su se “složili o važnosti temeljite, transparentne istrage provedene na vrijeme”, objavila je u Washingtonu glasnogovornica State Departmenta.

Dužnosnik Trumpove vlade je istaknuo da iako Washington ima važan odnos s Rijadom “to ne znači da na bilo koji način ignoriraju ili ublažavaju ove događaje”. Oni koji su odgovorni moraju za to odgovarati, poručio je dužnosnik.

Pompeo nakon razgovora s prijestolonasljednikom putuje u Tursku.

Khashoggi je bio kritičar saudijskih vlasti, posebice bin Salmana, koji je pisao brojne kolumne za američki Washington Post.

Lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke prijestolonasljednika i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu.

U konzulat u Istanbulu ušao je da bi izvadio dokument za vjenčanje.

Komentiraj