Šarm maštovite kuhinje varaždinskoga kraja

Autor:

Varaždinska županija PROMO

Jela s popisa gastronomske baštine Varaždinske županije čuvaju duh izvornosti kroz prezentaciju s modernim dodirom, a nezamisliva su bez barem nekih od autohtonih sastojaka i proizvoda kao što su varaždinsko bučino ulje, varaždinsko zelje, varaždinski klipič i ludbreški hren

Zahvaljujući sačuvanoj tradiciji pripremanja dobrih starih domaćih jela, varaždinski kraj skriva pravo bogatstvo okusa, tradiciju vrhunskog blagovanja i nezaboravnih gurmanskih doživljaja. Ovdje se oduvijek dobro jelo i pilo, a tako je nesumnjivo i danas. Šarm kuhinje varaždinskoga kraja bio je i ostao u pripremi koja čuva okus i vrhunske vrijednosti domaće namirnice. Osobitost su svakako i domaći, danas s potvrdom izvornosti ili pak zaštićeni, proizvodi: varaždinsko zelje, varaždinsko bučino ulje, varaždinski klipič, ludbreški hren…

Upravo je ludbreški hren najmlađi u kategoriji zaštićenih proizvoda na području Varaždinske županije, ali njegova proizvodnja na ovom području ima dugu tradiciju. Prvenstveno se koristi za prehranu, a tijekom povijesti pripremao se na različite načine. U hrvatskim domovima često u sklopu bogatih blagdanskih trpeza, ovaj vrhunski proizvod postao je nezaobilazan u ponudi tradicijske gastronomije Varaždinske županije. Uz ostale zaštićene proizvode ovoga kraja, svakodnevno je u ponudi uz domaća jela, uz bok varaždinskom bučinom ulju koje već tradicionalno slovi kao glavni sastojak salata.

Varaždinska županija PROMO

Još jedno tradicionalno jelo s područja Varaždinske županije je i vidovečki gibanik, tradicionalno težačko jelo vidovečkoga kraja. Po načinu pripreme razlikuje se od domaćice do domaćice. Svaka od njih u obradi temeljnih sastojaka ima svoju malu tajnu. Upravo to mu daje draž kao jednom od najvrjednijih kulinarskih dostignuća vidovečke gastronomije i s pravom je uvršten na listu zaštićenih proizvoda Varaždinske županije.

Sve su to jela s popisa gastronomske baštine Varaždinske županije, na koja su posebno ponosni i brojni ugostitelji čiju ponudu možete istražiti u odabranim objektima koje resi oznaka standarda „Okusi varaždinskoga kraja“. Restorani su to u kojima tijekom cijele godine imate priliku probati najmanje dva autohtona jela, čime garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.