Sa(n)jam knjige u Istri: Vera Mihajlović dobitnica Nagrade ‘Doktor Ivo Borovečki’

Autor:

Pula, 03.12.2023 - Vera Mihajloviæ ovogodišnja je dobitnica Nagrade "Doktor Ivo Boroveèki" koju Sa(n)jam knjige u Istri dodjeljuje najèitatelju, odnosno najèitateljici, a nagradu joj je u nedjelju uruèila direktorica Sajma Magdalena Vodopija. foto HINA/ Daniel SPONZA/ ik

HINA/ Daniel SPONZA

Vera Mihajlović ovogodišnja je dobitnica Nagrade “Doktor Ivo Borovečki” koju Sa(n)jam knjige u Istri dodjeljuje najčitatelju, odnosno najčitateljici, a nagradu joj je u nedjelju uručila direktorica Sajma Magdalena Vodopija.

Nagrada “Doktor Ivo Borovečki” utemeljena je 2013. godine u spomen na uglednog pulskog liječnika, radiologa, poliglota i svestranog intelektualca, istaknutog hrvatskog esperantista i velikog prijatelja Sajma, dok je sama nagrada zamišljena kako bi se iskazala zahvalnost najčitatelju, a sastoji se od skulpture u obliku slova Č nastale prema ideji kiparice Marine Orlić koju je ove godine izradila umjetnica Neva Legović te namjenskog novčanog iznosa od 150 eura za kupnju knjiga na Sajmu.

Uz Veru Mihalović dosad su ovo priznanje dobili Amra Pende, Saša Drobnjak, Denis Vugrin, Lems Jerin, Mirjana Žmak, Miodrag Čerina, Nevija Matošević, Zvonimir Trošić, Josip Kovačić i Ivana Vareško.

Na 29. Sa(n)jam knjige u Istri u nedjelju navečer predstavljeni su i finalisti i finalistkinje Književne nagrade Fric. O njima, ali i ovoj važnoj nagradi govorili su direktor dnevnog lista 24 sata Goran Gavranović te zamjenik glavnog urednika Alen Galović. U finale Književne nagrade Fric plasiralo se šest naslova – “Peleov priručnik” Dragana Juraka, “Mirovanje” Dunje Matić, “Gracija od čempresa” Želimira Periša, “Brod za Issu” Roberta Perišića, “Ljeta s Marijom” Olje Savičević Ivančević i roman “Sama” Ivane Šojat.

Finaliste je odabrao žiri kojim je predsjedala teatrologinja Nataša Govedić, a u kojem su još bili molekularna biologinja Dragomira Majhen, dramaturginja Dubravka Vrgoč, kritičar i teoretičar književnosti Tomislav Brlek, teolog Dalibor Milas, odvjetnik Čedo Prodanović i povjesničar Hrvoje Klasić.

Za nagradu, koja će po sedmi put biti dodijeljena 15. prosinca u Hrvatskom državnom arhivu, konkuriraju sve knjige fikcijske proze napisane na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku, premijerno objavljene u Hrvatskoj u razdoblju 1. srpnja 2022. do 30. lipnja ove godine, a nagrađeni dobiva skulpturu i 10 tisuća eura.

Do sada su dobitnici nagrade Fric bili, redom – za sezonu 2016./17. Damir Karakaš za roman “Sjećanje šume”, 2017./18. Jurica Pavičić za roman “Crvena voda”, 2018./19. Darko Cvijetić za roman “Schindlerov lift”, 2019./20. Marko Gregur za roman “Vošicki”, 2020./21. Damir Uzunović za roman “Ja sam” i 2021./22. Miljenko Jergović za zbirku priča “Trojica za Kartal”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.