Sanja Šprem: “Nismo pripremili učenike za 21. stoljeće, a online nastava donijela je visok stupanj rada na sebi”

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem za N1 televiziju komentirala je situaciju u sustavu obrazovanja te izrazila generalno zadovoljstvo zbog vraćanja učenika u škole.

Unatoč javnom diskursu koji najčešće ističe samo negativne strane, naglasila je kako i online nastava ima svoje dobrobiti.

“Online nastava donijela je visok stupanj rada na sebi, učitelji su puno truda uložili u samoedukaciju. Ne samo učitelji, nego i učenici. Stekli su nove kompetencije, online nastava dala je mogućnost brze prilagodbe”, rekla je Sanja Šprem te naglasila kako kvaliteta same nastave uvelike ovisi o maksimalnom angažmanu pojedinog učitelja.

“U obrazovanju se uvijek kasni. Nismo pripremili učenike za 21. stoljeće, za tržište rada u Hrvatskoj, a kamoli svjetsko tržište rada”, dodala je te objasnila kako je mogućnost prilagodbe izuzetno važna s obzirom na to da se epidemiološka situacija mijenja iz dana u dan kada se i učenici i nastavnici vrlo često u manje od 24 sata moraju iz školskih klupa prebaciti online.

Dobrom strategijom smatra da se u škole prvo vrate učenici razredne nastave, a onda učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole, no jasno naglašava kako je odgovornost na svima da bi škole što duže bile otvorene jer je ipak, kako ističe, najkvalitetnija nastava u razredima.

“Molim roditelje da ne zanemare bilo kakve simptome djeteta. Uspjeh i što duža nastava u razredima upravo ovisi o odgovornosti pojedinca”, zaključila je Sanja Šprem.

 

Komentiraj