Sandra Benčić u Nu2: “Micanje HDZ-a je pitanje opstanka ovog društva”

Saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić gostovala je u emisiji ‘Nedjeljom u 2’ HRT-a, gdje je komentirala političke aktualnosti.

Ovaj tjedan na Aktualnom prijepodnevu u Saboru premijeru Andreju Plenkoviću poručila je da bi voljela ući u njegovu glavu da se odmori. “To je zapravo bio odgovor njemu na njegove tvrdnje da je u Hrvatskoj život super, da nam BDP raste po izuzetno visokim stopama i da mi iz oporbe ne vidimo kako velike i važne stvari je on napravio u ovom mandatu”, rekla je.

Saborska je zastupnica dodala kako premijer takvim izjavama u vrijeme kada raste stopa BDP-a, dok s druge strane kupovna moć građana pada jer je inflacija značajna, a cijene rastu, ‘na neki način podcjenjuje građane, jer se ne možete saživjeti sa situacijom u kojoj oni svaki dan žive’.

Ustvrdila je da se s obnovom nakon potresa ne događa gotovo ništa. “S druge strane imamo pandemijsku krizu, naravno nije on kriv što imamo pandemiju, ali to da smo mi među top 10 zemalja svijeta po broju mrtvih na milijun stanovnika, za to jest odgovoran”, rekla je i dodala da je uz njega odgovoran i ministar zdravstva Vili Beroš. Podsjeća da nikada nisu uzeli u obzir niti jedan prijedlog iz oporbe vezan za pandemiju.

Istaknula je da je obnova ključni dio Plenkovićevog nasljeđa. “HDZ podržavaju ljudi koji su direktno povezani, odnosno ovisi o HDZ-u. Drugi dio njihovih birača je svjestan da HDZ ne radi dobro, ali nemaju bolju opciju u oporbi”, navodi Sandra Benčić. Smatra da je najveća greška u obnovi što nema jedne institucije koja će sve koordinirati, a ne 16 agencija i ministarstava. To su, kaže, od početka tražili.

“Ovom brzinom ćemo Zagreb obnoviti za 200 godina”, rekla je i dodala da su se troškovi za obnovu precjenjivali na samom početku, a smještaj ljudima koji su ostali bez kuća se mogao plaćati iz Fonda solidarnosti. “Obnova je pitanje opstanka života, i u Zagrebu i na Baniji. Sad je pitanje hoćemo li dobiti odgodu za europski novac. Sad smo saznali da nismo dobili odgodu. Moj prijedlog je da sredstva s prvog potresa prebace na banijski potres i koriste za progresivnu štetu koju je taj potres napravio u Zagrebu”, rekla je na HRT-u.

Podsjetila je da su još u lipnju prošle godine predlagali da se PDV na struju i plin smanji. “Tada se znalo da će cijena rasti. Vladajući to još nisu stavili na dnevni red. Druga stvar koju tražimo je da se uvedu vaučeri za pomoć obiteljima koje su u riziku od energetskog siromaštva”, istaknula je i dodala da je Europska unija na poskupljenje upozorila u listopadu, kad je hrvatska Vlada rekla da će doći do normalizacije cijena.

Savjet guvernera Vujčića da građani kupuju tamo gdje je jeftinije ne funkcionira jer je naše tržište malo i ne može tako utjecati na cijene, ističe. “U Njemačkoj to može, kod nas ne. Zato je ta njegova izjava cinična”, rekla je i tu izjavu usporedila s nečim što bi se moglo naći u Alan Fordu.

Smatra da Vlada koju bi činila ujedinjena oporba ne bi bila funkcionalna. “Nama treba progresivna vlada koja neće paziti na rejting, nego će doći ispraviti ono što je krivo postavljeno”, rekla je i poručila da je micanje HDZ-a pitanje opstanka ovog društva, ali još veće pitanje je da vlada koja dođe bude funkcionalna.

Na pitanje što se dobiva ujedinjenim zahtjevom opozicije za smjenom ministra Horvata, odgovara kako svi oni koji podignu ruku za ministra, postaju suodgovorni za rezultate. Pitanje obnove je pitanje Plenkovićevog političkog nasljeđa, kaže Benčić i dodaje da će ga se po tome u budućnosti ocjenjivati.

Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića kolika je odgovornost Možemo! za obnovu u Zagrebu, odgovara: “U trenutku kada smo preuzeli vlast, bilo je spremnih projekata u vrijednosti svega 470 milijuna kuna. Do početka siječnja mi smo to digli više od četiri puta. U samo šest mjeseci. Mislimo da smo maksimalno ubrzali pripremu i izvedbu”.

Komentirajući stanje u Holdingu Sandra Benčić je rekla: “Što se tiče pitanja Holdinga i ustanovljavanja viška, ovo je tek početak razgovora sa sindikatima. Krajnji cilj je da se kroz te razgovore utvrdi gdje su ti viškovi i gdje se može unutarnjom preraspodjelom pokrpati manjkove. Sindikati su svjesni činjenice da u Holdingu na dva operativna radnika imate jednu administrativno zaposlenu osobu. Znači, više od 30% zaposlenih u Holdingu u birokraciji odnosno administraciji”.

Dodaje da su prvi na popisu za otkaze oni na rukovodećim položajima. Istaknula je da Holdingu nedostaje operativnih radnika i svima koju su višak će biti ponuđeno da prijeđu na neko operativno radno mjesto.

Otkrila je i da Holding upravo priprema i projekt za povlačenje sredstava iz jednog europskog fonda koji je namijenjen takvim restrukturiranjima koja se rade među ostalim i u javnim sektorima.

Komentirajući mjeru roditelj-odgojitelj, Sandra Benčić kaže da se ne radi o socijalnoj mjeri. “Jednako su dobivali i oni s velikim i malim primanjima. Mi pripremamo pomoć roditeljima. Ova mjera je jako štetna jer žene u naponu radne snage stavlja izvan tržišta rada na 15 godina”, rekla je i dodala da mjera koja djeci zabranjuje odlazak u vrtić nije ustavna.

Govorila je i o novom sustavu za odvoz otpada. “Radili smo scenarije za različita kućanstva. Oni koji žive u kućama će, ako odvajaju otpad, plaćati manje. Oni su do sada plaćali i po 200 kuna. Njima će pojeftiniti. Prosječnom domaćinstvu će cijena ostati slična ili ista. Porasti će onima koji imaju više otpada koji nije razvrstan”, naglasila je.

Sandra Benčić ističe da se ovim sustavom vrećica točno zna da oni koji imaju manje miješanog otpada plaćaju manje jer će kupiti manje vrećica. “Iz drugih zemalja mi kažu da je uvijek na početku teško, ali kroz godine se smanji broj onih koji ne razdvajaju otpad. Ovaj sustav je pravedniji i potiče razdvajanje otpada”, poručila je.

Vraćanje Trga maršala Tita, kaže, nije ključno pitanje, ali je važno. “SDP je to odlučio staviti na agendu, o tome će se razgovarati u Skupštini. Ja sam bila protiv toga da se ukida”, rekla je saborska zastupnica i dodala da su stvari rijetko kad crne ili bijele.

“Mislim da je u redu da postoji trg maršala Tita kao nekog tko je vodio antifašistički pokret, ali mislim da treba pitati i građane”, rekla je.

Govoreći o Dinamu, istaknula je da je Dinamo udruga i da im oni ne mogu mijenjati statut. “Ono što možemo je tražiti demokratizaciju Dinama i o tome sad razgovaramo s njima. Važno je napraviti novi stadion, u redu je da to Dinamo financira i da Grad da koncesiju. Jedan od uvjeta za to je i demokratizacija”, poručila je.

Komentiraj