Sanacija luke Jelsa omogućit će privez tijekom cijele godine

Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije krajem rujna započinje radove na 1,25 milijuna eura vrijednom projektu treće faze uređenja sjeverne obale u Jelsi

Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije ugovorila je radove na izgradnji treće faze uređenja sjeverne obale u luci Jelsa. Projekt obuhvaća sanaciju obale u dužini od oko 205 m s pripadajućom komunalnom infrastrukturom, novim priključcima za struju i vodu, postavom kamena i hortikulturnim uređenjem.

Vrijednost radova je 1.250.000,00 eura. Početak radova planiran je za konac rujna 2023., a završetak prije početka sljedeće ljetne sezone.

Luka Jelsa smještena je na sjeveroistočnoj strani otoka Hvara na području općine Jelsa s ulazom u prostor uvale orijentiranom prema sjeveroistoku. Ova orijentacija ulaza uvale i položaj postojećih lukobrana čini je osjetljivom na djelovanje valova, posebno onih uzrokovanih burom.

Postojeću obalnu liniju luke Jelsa čini akvatorij luke s dva lukobrana koji se danas uglavnom koriste za javni pomorski promet, dijelom za smještaj brodica domicilnog stanovništva i sezonski za prihvat komercijalnih plovila.

Projekt obuhvaća sanaciju obale u dužini od oko 205 metara s komunalnom infrastrukturom, novim priključcima za struju i vodu te postavom kamena. FOTO: Splitsko-dalmatinska županija

Nepovoljna maritimna okolnost današnje pomorske infrastrukture je nezaštićenost akvatorija luke na djelovanje valnih nepogoda pa i samim time limitiranost korištenja priveznih kapaciteta tijekom godine, što je povod za sanaciju i rekonstrukciju luke.

Povećanje prihvatnog kapaciteta luke, mogućnost optimalne organizacije prihvata plovila i pratećih sadržaja su cilj ove sanacije, pri tom vodeći računa da se konačno rješenje uklopi u vizualni identitet lokacije.

Opisani projekt treća je faza uređenja obalnog pojasa u luci Jelsa. U prethodnim fazama Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije rekonstruirala je dio obale za katamaranski privez, uredila lukobran u dužini od 55 metara te javnu plažu s njegove vanjske strane. Izgrađeno je 95 metara obale za prihvat nautičkih plovila čime je u luci Jelsa povećan kapacitet prihvata nautičkih plovila za 100 %. Ovim projektima obalni pojas proširen je za 6 m te su time građani dobili novu šetnicu, a veslačkom klubu omogućen je lakši pristup moru.

Ovim je ukupna vrijednost ulaganja u luku Jelsa u proteklih desetak godina dosegla vrijednost od 4,5 milijuna eura.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner