Od GOŠK-a iz Kaštel Gomilice do Trešnjevke, evo gdje su Dalićevi igrači napravili prve nogometne korake

Autor:

Doha, 01.12.2022. - Utakmica 3. kola F skupine SP-a Katar 2022 Hrvatska - Belgija na stadionu Ahmad bin Ali. Na slici prva postava. foto HINA/ Damir SENČAR/ dk

HINA/ Damir SENČAR/ dk

Kad bi umjesto njihovih aktualnih klubova uz imena 26 igrača koje je Zlatko Dalić pozvao na SP u Katar stajali klubovi u kojima su počeli trenirati nogomet, lista bi izgledala ovako:

Livaković (Zadar), Ivušić (Rijeka), Grbić (Dalmatinac Split), Vida (Jedinstvo Donji Miholjac), Lovren (Karlovac), Barišić (Osijek), Juranović (Dubrava), Gvardiol (Trešnjevka), Sosa (Dinamo), Stanišić (Perlach, Njemačka), Erlić (Raštane), Šutalo (Neretva Metković), Modrić (Zadar), Kovačić (ASKA Ebelsberg, Austrija), Brozović (Hr. dragovoljac), Pašalić (GOŠK Kaštel Gomilica), Vlašić (Omladinac Vranjic), Majer (Posavina Zagreb), Jakić (Mračaj Runović), Sučić (SV Alkoven, Austrija), Perišić (Dalmatinac Split), Kramarić (Dinamo), Petković (ONK Metković), Oršić (Kustošija), Livaja (GOŠK Kaštel Gomilica), Budimir (Radnik Velika Gorica).

Prilično interesantno, ali tako to ide – gro današnjih reprezentativaca nogomet su počeli igrati u malim lokalnim klubovima ili školama nogometa odakle su, zahvaljujući svom talentu i radu, napredovali do klubova u kojima su danas.

Na žalost, neki od ovih klubova više ne postoje a neki ne postoje ali su na „ruševinama“ ugašenih klubova osnovani novi. Livakovićev i Modrićev NK Zadar, Budimirov velikogorički Radnik i Erlićevo Raštane više ne postoje, s trim da su prva dva kluba dobili nekakve nasljednike u vidu HNK Zadar i Gorice.

Iz klubova koji trenutno igraju Supersport HNL u reprezentaciji su tek četiri igrača, Kramarić i Sosa počeli su u Dinamu, Ivušić u Rijeci a Barišić u Osijeku. Zanimljivo je da isti broj reprezentativaca, po dvojica, dolaze iz zagrebačkog Dinama, GOŠK-a iz Kaštel Gomilice (Livaja i Pašalić), splitskog Dalmatinca (Grbić i Perišić) i spomenutog „starog“ Zadra (Livaković, Modrić). Dva su reprezentativca iz Metkovića, ali različitih klubova, Petković je krenuo u ONK-u a Šutalo u Neretvi. U Zagrebačkim „kvartovskim“ školama prve nogometne korake napravili su Juranović (Dubrava), Gvardiol (Trešnjevka), Oršić (Kustošija), Majer (Posavina) i Brozović čiji je Hrvatski dragovoljac ipak odavno prešao kvartovske okvire. Tri su reprezentativca ponikli vani, Kovačić i Sučić u Austriji, Stanišić u Njemačkoj.

Ova lista zapravo govori koliko su važni mali klubovi, škole nogometa iz malih sredina ili gradskih četvrti i naravno treneri i ostali ljudi iz tih klubova koji godinama „hrane“ talentima naše najveće klubove koji na kraju, kad se dijeli transferna odšteta, prolaze najbolje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.