Salman Rushdie slavi 75. rođendan: “Ako dugo ne pišem, onda moji snovi postaju sve luđi”

Autor:

Wikimedia Commons

Salman Rushdie je rođen 19. lipnja 1947. godine. Rastao je u kozmopolitskoj i tolerantnoj atmosferi Bombaja, koji je 1995. godine preimenovan u Mumbai. Njegova obitelj potiče iz Kašmira. U indijskom Delhiju njegov otac je postao imućni biznismen. Obitelj si je mogla priuštiti da svoga sina s 14 godina pošalje u elitni britanski internat. Godine 1964. Rushdie je postao britanski građanin. Studirao je povijest na britanskom King’s College Cambridge a uzimao je i satove glume. – “Bio sam tipičan predstavnik generacije ‘šezdesetosmaša'”, rekao je kasnije za sebe.

Svoj radni vijek počeo je kao novinar, glumac i pisac tekstova za reklame. Nakon četiri godine je rad u jednoj agenciji postao sporedna stvar, jer je objavio prvi, eksperimentalni roman “Grimus”. Sa svojom drugom knjigom “Djeca ponoći” ostvario je međunarodnu slavu. Bio je to roman o jednoj indijskoj obitelji u vrijeme stjecanja neovisnosti, a nagrađen je nagradom Booker i u Velikoj Britaniji i SAD-u postao bestseler.

U svojim romanima Rushdie miješa žanrove i stilove, priča priče u duhu “Tisuću i jedne noći”. Ismijavanjem, slengom, aluzijom, dobrim vicem i sočnim izborom riječi, on je pisao o pogrešno interpretiranoj vjeri kao izgovoru za teror, prijetnju, tiraniju, zločine i širenje straha. Pisanje je za njega opstanak, preživljavanje. – „Ako dugo ne pišem, onda moji snovi postaju sve luđi”, rekao je Rushdie.

Piščev život zauvijek se promijenio početkom 1989. kada je iranski duhovni vođa zapovjedio Rushdiejevu smrt pošto je njegov roman “Sotonske stihove” proglasio svetogrdnim. Teheran fetvu obnavlja godinu za godinom.

OZNAKE: salman rushdie

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.