Salman Rushdie prije napada: “Živim relativno normalno nakon prijetnji smrću”

Autor:

Photo: Twitter

Britanski književnik Salman Rushdie izjavio je u intervjuu samo nekoliko tjedana prije nego što je teško ranjen na pozornici u Americi da mu je život sada “relativno normalan”, nakon što se godinama skrivao zbog prijetnji smrću.

Rushdie u razgovoru za njemački časopis Stern kazao da se smatra optimistom i da je od fetve, vjerske upute muslimanima da ga ubiju zbog blasfemije, izdane 1989. u Iranu, prošlo mnogo vremena.

Stern je intervju namjeravao objaviti 18. kolovoza, ali ga je pomaknuo unaprijed zbog napada na slavnog pisca. Razgovor je vođen prije dva tjedna.

Vođa islamske revolucije ajatolah Homeini izdao je fetvu kojom je Rushdiejev roman “Sotonske stihove” proglasio svetogrđem. Pisac je zbog toga gotovo desetljeće proveo skrivajući se. Zadnjih godina, međutim, živio je relativno otvoreno.
Glavna tema intervjua bilo je stanje demokracije u Americi, čiji je Rushdie državljanin od 2016. godine.
Kazao je da demokraciji u SAD-u prijete rasizam i mržnja.

“Pobjeda bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa nad istinom najvažnija je u tome. Njegovi ljudi vjeruje da im lažu drugi, a ne on”, rekao je.

Na pitanje je li nostalgičan, odgovorio je: “Ne nužno. Volim povijest, ali kad je moj život u pitanju, draže mi je gledati unaprijed”.

Rushdieja je u petak na književnom okupljanju u saveznoj državi New York napao 24-godišnji Hadi Matar i nekoliko ga puta ubo nožem. Pisac je nakon višesatne operacije na respiratoru, najvjerojatnije će izgubiti oko, teško su mu oštećeni živci u ruci i ozlijeđena mu je jetra.

Matar je u međuvremenu optužen za pokušaj ubojstva.

Preliminarnim policijskim pregledom Matarovih profila na društvenim mrežama utvrđeno je da je bio poklonik šijitskog ekstremizma i Iranske revolucionarne garde.

OZNAKE: salman rushdie

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.