Salman Rushdie izboden u New Yorku! Islamisti mu godinama prijete smrću, napadač u pritvoru

Autor:

Screenshot/Twitter

Proslavljeni pisac i dobitnik brojnih nagrada Salman Rushdie napadnut je u petak na pozornici prije predavanja u New Yorku.

Kako javlja AP, muškarac je uletio na pozornicu te krenuo udarati Rushdiea, kojeg je moderator u tim trenucima predstavljao publici. Pisac je pao na pod, a napadača su prisutni uspjeli obuzdati i odvesti.

Medicinsko osoblje i policija pozvani su u amfiteatar, rekao je glasnogovornik Chautauqua koji nije želio razjašnjavati niti potvrditi detalje o incidentu.

Svjedoci opisuju da su odmah po napadu uniformirani policajci, baš kao i policajci u civilu, pružali pomoć Rushdieju i držali sumnjivca na podu.

Policija savezne države New York objavila je da je Salman Rushdie zadobio ubodnu ranu u vrat. Navode da je helikopterom prebačen i lokalnu bolnicu.

Napadač je u policijskom pritvoru.

https://twitter.com/CharlieSavenor/status/1558104554650181639

Novinar Chaudhary Parvez na Twitter je objavio snimku koja prikazuje kako medicinsko osoblje prebacuje Rushdieja u helikopter, koji će ga prebaciti u bolnicu.

Novinar Buffalo Newsa javlja da se Salman Rushdie nalazi u sveučilišnoj bolnici pitsburškog medicinskog centra Hamot (UPMC), u kojoj ga čuva policija grada Erieja iz savezne države Pennsylvanije.

Podsjetimo, Rushdiejeva knjiga “Sotonski stihovi” zabranjena je u Iranu od 1988. godine. Godinu dana kasnije tadašnji iranski ajatolah Homeini proglasio je fetvu kojom poziva muslimane na ubojstvo Rushdieja. Iranska vlada se otad ogradila od Homeinijeve fetve, ali mržnja islamista prema piscu je ostala.

Salman Rushdie je rođen 1947. godine u Indiji, a njegovi radovi predstavljaju kombinaciju magijskog realizma i povijesne fikcije i primarno se bave vezama, raskolima i migracijama između civilizacija zapada i istoka. Od 2000. godine živi u SAD-u.

Tko je napadnuti književnik? Salman Rushdie simbol je slobode izražavanja

OZNAKE: salman rushdie

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.