IRO

SAJAM STIPENDIJA Kako do stipendija za studiranje u Hrvatskoj?

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) organizira 14. po redu ‘Sajam stipendija i visokog obrazovanja’ koji se već održao u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a predstavit će se i u četvrtak 18. listopada na kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Ovogodišnji Sajam predstavlja novitet ‘Hrvatski kutak’, prostorno izdvojen dio Sajma na kojemu će programe stipendiranja izlagati hrvatska visoka učilišta, javne institucije, zaklade, tvrtke, udruge i druge organizacije. Cilj Hrvatskog kutka je omogućiti studentima da na jednom mjestu saznaju sve ključne informacije o stipendijama koje su im dostupne za studiranje u Hrvatskoj.

Pored dodjele stipendija Ministarstva znanosti i obrazovanja za studij u Hrvatskoj, s čim je upoznat najveći broj studenata, važno je istaknuti da stipendije dodjeljuju i mnoge  županije, općine i gradovi. Također, važno je informirati studente da stipendije za studij u Hrvatskoj dodjeljuju i javna te privatna sveučilišta, veleučilišta i visoke škole.

Postoje i mnoge druge organizacije koje nude različite oblike financijske pomoći za studiranje u Hrvatskoj, kao što su privatne tvrtke te nevladine organizacije i zaklade. Privatne tvrtke često dodjeljuju stipendije s ciljem privlačenja i zapošljavanja visokoobrazovanih mladih ljudi. Nevladine organizacije i zaklade dodjeljivanjem stipendija često nastoje olakšati pristup visokom obrazovanju podzastupljenim i ranjivim društvenim skupovima.

Među izlagačima ovogodišnjeg ‘Hrvatskog kutka’ su Agencija za mobilnost i programe EU i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR). U kutku će se predstaviti i Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Sveučilište u Rijeci koji svojim talentiranim i uspješnim studentima pružaju pomoć u vidu stipendija, nagrada i potpora te pomoć u povezivanju s potencijalnim budućim poslodavcima. Uz spomenuto Ministarstvo znanosti i obrazovanja, predstavit će se i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Međimursko veleučilište u Čakovcu, Sveučilište Sjever i Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta su među hrvatskim visokim učilištima koja su svoje mjesto osigurali na Sajmu, dok su od privatnih tvrtki tu  Erste&Steiermarkische bank i LIDL Hrvatska.

Komentiraj