Sajam inovacija na ZV od 14. do 17. studenoga

Autor:

Zavjese koje pridonose očuvanju okoliša zahvaljujući primjeni solarne energije i pametnih tkanina, pametni štap za slabovidne osobe, višefunkcionalni uređaj za njegu rublja, 3D isprintani pasivni egzoskelet za djecu sa slabošću gornjih ekstremiteta, sustav za sigurno kupanje – baka u kupaonici, metoda i oprema za manipulaciju i upravljanje postupcima s mlijekom samo su neke od 144 svjetske inovacije, 66 hrvatskih i 67 inovacija mladih inovatora koje će se moći vidjeti na Sajmu inovacija – INOVA – Budi uzor 2018., koji će se održati od 14. do 17. studenoga na Zagrebačkom velesajmu.

Bit će tu i mlijeko u prahu u kapsulama, višekratne vrećice za kruh, robotski raspršivač, višefunkcionalna vješalica, solarni regulator punjenja za mobilne uređaje, efikasne rastavljive škare, energetski učinkovit spremnik za zagrijavanje vode solarnom energijom, senzorski parkirališni sustav na bazi umjetne inteligencije, kišobran na solarno napajanje, glasovna identifikacija za razlikovanje lijeve i desne cipele, pješački semafor za daltoniste, uređaj za ravnanje kralježnice i web-kamera s funkcijom višeizlaznog uređaja.

Moći će se se vidjeti i pametna torba s ugrađenom zaštitom od krađe iz nje, e-majica, pametna biciklistička jakna, pametna kapa za praćenje otkucaja srca i mnoge druge korisne i zanimljive inovacije.

Ovogodišnja, 43. INOVA – Budi uzor predstavit će inovacije hrvatskih inovatora, malih i srednjih poduzetnika, obrtnika i znanstvenika, a bit će to inovacije u turizmu, energetici i kozmetici te gotovi proizvodi uspješno predstavljeni na izložbama u svijetu i najuspješnija dostignuća naših vrijednih mladih inovatora.

INOVA, hrvatski salon inovacija s međunarodnim sudjelovanjem, najveća je i najstarija izložba inovacija u zemlji, a ujedno je i među najstarijima u svijetu.

Od 1971. INOVA je pokretač i simbol inovatorstva u Republici Hrvatskoj i veza prema vanjskim tržištima. Od 2003., želeći potaknuti ravnomjerniji inovatorski razvitak u Hrvatskoj, nacionalna izložba INOVA priređuje se i izvan Zagreba svake druge godine. Rezultat te promjene su vrlo uspješno održane izložbe u Ogulinu, Samoboru, Rijeci, Čakovcu, Šibeniku, Karlovcu i u Osijeku.

Važan je pomak učinjen 2010. udruživanjem s projektom Budi uzor – Izložbom inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova koja se održava 14. put.

INOVA 2018. održava se na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 7 i 7A,  u iznimno dobro posjećenom terminu Interlibera, i prilika je za susret hrvatskih inovatora i poduzetnika s kolegama iz inozemstva te za plasman inovacija na hrvatsko tržište.

U Zagreb tako dolaze inovatori iz Tajvana, Hong Konga, Kine, Filipina, Japana, Singapura, Koreje, Saudijske Arabije, Irana, Iraka, Sudana, Kanade, SAD-a, Njemačke, Makedonije, Slovenije, Tajlanda, Poljske, Rumunjske, Moldavije, Bugarske, Kazahstana, Rusije, Turske, Malezije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izložbu će pratiti mnogi sadržaji, međunarodni stručni skupovi i atraktivan program nagrađivanja na temelju odluka međunarodnog žirija. Već tradicionalnu nagradu “Nikola Tesla” dobit će najbolji hrvatski inovator, a vrijedne novčane nagrade bit će dodijeljene najboljim studentskim poslovnim planovima.

Organizatori i suorganizatori Sajma inovacija su Savez hrvatskih inovatora (SHI), Savez inovatora Zagreba, Grad Zagreb, TERA- Tehnopolis d.o.o. i druge udruge inovatora te mnogi partneri iz Hrvatske, Europske unije i svijeta. Domaćin izložbe je Zagrebački velesajam, pokrovitelj zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a supokrovitelj Hrvatska gospodarska komora. Međunarodni organizator je Svjetska organizacija inovacija i intelektualnog vlasništva (WIIPA), čiji je član i Savez hrvatskih inovatora.

Potporu u organizaciji daju: Savez inovatora Primorsko-goranske županije, Hrvatska udruga inovatora – poduzetnika i Udruga inovatora Međimurja “Inoma”.

INOVA će se svečano otvoriti u srijedu u 12 sati.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.