Šah-mat: Danas je Međunarodni dan šaha

Šah za mnoge nije samo igra i jedan obični sport. Za većinu je to život i umjetnost koja se treba svladati pomoću uma, kreativnog razmišljanja i otvorenosti prema novim izazovima uz korištenje različitih strategija kako bi se na kraju izrekle dvije, svima poznate, pobjedničke riječi Šah-mat.

Možda je nešto manje poznato kako se 20. srpnja obilježava Međunarodni dan šaha diljem svijeta. Danas se znanje o tome kako igrati šah smatra vrlo cijenjenim i smatra se igrom koju igraju intelektualci i učeni ljudi. Za igru šaha potrebno je strpljenje, smirenost, koncentracija i taktičnost. Uvijek je potrebno razmišljati unaprijed, ali ipak ostati u sadašnjem trenutku kako vas nitko ne bi mogao omesti. Trebate imati potpunu koncentraciju kako bi kvalitetno pratili tijek igre jer ako nešto propustite – gubite. Zvuči li vam poznato? Život je, vjerovali vi ili ne, vrlo sličan šahu. Dovoljan je jedan trenutak nepažnje i suočeni ste s porazom: Šat-mat.

U životu gubimo i pobjeđujemo, ali jedno bez drugog nije moguće jer samo na ovaj način možemo postati bolji i naučiti koliko sreća zapravo vrijedi.

Šah je za neke samo igra, za neka borba, umjetnost, nauka ili život, ali sigurno donosi veliku sreću onima koji ga igraju.

Komentiraj