Sagrada Familia otvorena za djelatnike s prve linije borbe protiv koronavirusa

Crkva Sagrada Familia u Barceloni ponovno se otvorila u subotu, ali samo za djelatnike s prve linije borbe protiv koronavirusa koji će u miru moći pogledati tu inače prepunu baziliku, kao znak priznanja za njihove napore u borbi protiv pandemije.

Nedovršeno remek-djelo velikoga katalonskog arhitekta Antonija Gaudija, zatvoreno je prije skoro četiri mjeseca. Ovaj i sljedeći vikend Bazilika Svete obitelji bit će otvorena za radnike u ključnim sektorima borbe protiv pandemije, što znači za medicinare, policiju i nevladine udruge, koji će je moći razgledati bez uobičajene gužve.

Cilj je odati priznanje stanovnicima Barcelone, posebno onima koji su bili na prvoj liniji bojišnice i radili na sprečavanju širenja covida-19, kaže se u priopćenju objavljenom na web stranici bazilike.

“To je prvi puta da sam tu i za mene je to dar, dar za napore i sate koje smo uložili tijekom proteklih nekoliko mjeseci, jako sam zahvalna”, rekla je Virginia Martinez, liječnica iz obližnjeg mjesta Terrassa. “To je priznanje za naš rad a što je bolje nego posjet ovakvom spomeniku?”.

U drugoj fazi otvaranja stanovnici Barcelone dobit će mogućnost posjetiti baziliku besplatno, dok će treća faza omogućiti posjet domaćin i stranim turistima.

Katalonske vlasti u subotu su donijele odluku o karanteni za 200.000 stanovnika regije Segrià zbog znatnog porasta broja novozaraženih koronavirusom, a odluka je stupila na snagu u podne.

Stanovnici Segrije, koja uključuje grad Lleidu, oko 150 kilometara udaljen od Barcelona, ne smiju napustiti to područje, ali neće morati biti u karanteni u svojim domovima kao što je to bio slučaj tijekom pandemije i stroge karantene u Španjolskoj.

Ta zemlja registrirala je 250.545 slučaja koronavirusa i 28.385 umrlih.

Komentiraj