SAD trećim zemljama obećava, ali ne isporučuje cjepivo

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je objavio da će do kraja lipnja SAD poslati  dodatnih 20 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 u treće zemlje, uz već ranije obećanih 60 milijuna doza, no za sada nije isporučena niti jedna doza.

“Danas objavljujem da ćemo podijeliti doze cjepiva Moderne, Pfizera i Johnson&Johnson s ostatkom svijeta. SAD će podijeliti najmanje 20 milijuna doza”, rekao je Biden.

S novih 20 milijuna, broj doza cjepiva koje je obećala Bijela kuća se popeo na 80 milijuna što je, kako je rekao Biden, “do sada pet puta više od bilo koje druge zemlje”.

“Više od Kine i Rusije”, kazao je Biden, dodavši da cjepivo neće koristiti kako bi od zemalja primateljica nešto dobio zauzvrat.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki nije odgovorila na pitanje o kojim se zemljama radi, obećavši da će detalji o kriterijima biti “uskoro objavljeni”.

Krajem travnja Washington je najavio slanje 60 milijuna doza cjepiva AstraZenece u druge zemlje, ali do dan danas nije poslana ni jedna doza jer američke zdravstvene vlasti nisu dale zeleno svijetlo.

Komentiraj