SAD se planira povući iz sporazuma “Otvoreno nebo”, krivi Rusiju

Sjedinjene Države najavile su kako se namjeravaju povući iz sporazuma “Otvoreno nebo” kojemu je pristupilo 35 država među kojima je i Hrvatska, a dopušta nenaoružanim letjelicama nadzor nad njihovim teritorijem.

Uz najavu o povlačenju iz ovog sporazuma iz Washingtona su poručili kako Rusija opetovano krši njegove odredbe. Viši dužnosnik administracije Donalda Trumpa kazao je kako bi formalno povlačenje SAD-a moglo uslijediti za šest mjeseci, ovisno o tome što je precizirano u odredbama sporazuma.
Reuters podsjeća kako je to još jedan u nizu koraka koje Trump poduzima kako bi SAD izvukao iz velikih globalnih sporazuma a uslijedio je nakon prošlogodišnjeg povlačenja iz sporazuma s Rusijom o ograničenju broja raketa srednjeg dometa naoružanih nuklearnim bojevim glavama.
Dužnosnik koji je inzistirao na anonimnosti kazao je maloj skupini novinara kako je odluka donesena nakon šestomjesečnih analiza tijekom kojih je potvrđeno kako Rusija u više navrata nije poštovala sporazum.
“Tijekom analiza postalo je potpuno jasno da više nije u interesu SAD-a ostati dijelom sporazuma ‘Otvoreno nebo'”, kazao je dužnosnik pojašnjavajući kako Rusija uz to što krši ovaj sporazum njegove odredbe primjenjuje tako da to predstavlja vojnu prijetnju za SAD i njene saveznike.
Dužnosnik je istodobno kazao kako su predstavnici vlade SAD-a proteklih dana počeli razgovarati s Rusima o novom krugu pregovora o nuklearnom oružju.

“Cilj je okupiti snažne timove koji će započeti izradu novih mjera za kontrolu nuklearnog oružja. Sjedinjene Države su privržene kontroli naoružanja i sigurnosti Europe a privrženi smo i budućnosti koja će uspostaviti značajna ograničenja nuklearnog oružja”, kazao je dužnosnik koji je pri tom dodao kako se sada očekuje što će na to kazati Rusi.
Sporazum “Otvoreno nebo” predložio je još 1955. tadašnji američki predsjednik Dwight Eisenhower. Potpisan je 1992. a njegova je primjena započela 2002. godine.
Članice sporazuma, uz SAD, Rusiju i Hrvatsku, su i Bjelorusija, Belgija, BiH, Bugarska, Kanada, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Kazahstan, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Turska, Ukrajina i Velika Britanija.

Komentiraj