SAD pred vratima recesije ukoliko se ne postigne dogovor o plaćanju američkog duga, kaže Goldman Sachs

Jako razvijena dužnička kriza ima potencijal zaustaviti američku ekonomiju, smatra glavni ekonomist Goldman Sachsa.

“Ako postoji bilo kakva sumnja u sposobnost ili volju američke vlade da na vrijeme plati kamate i glavnicu, to bi moglo imati vrlo, vrlo negativne posljedice”, rekao je Jan Hatzius, glavni ekonomist Goldman Sachsa, u intervjuu za CNN.

Sjedinjene Države prošlog su tjedna dosegle gornju granicu duga, prisilivši ministricu financija Janet Yellen na računovodstvene manevre kako bi izbjegla probijanje granice zaduživanja od 31 trilijun dolara.

Ako Kongres ne uspije podići gornju granicu duga na vrijeme, Hatzius je rekao da će se ulagači brinuti da postoji mogućnost propuštene uplate američkih državnih obveznica – koje su “možda najvažnija imovina u globalnom gospodarstvu”.

Za razliku od mnogih svojih kolega na Wall Streetu, Goldman Sachs je relativno optimističan po pitanju američkog gospodarstva, a Hatzius je za rekao da će Amerika vjerojatno izbjeći recesiju kroz predsjedničke izbore 2024. godine. Međutim, gornja granica duga ključni je rizik za tu optimističnu perspektivu.

Upitan, bi li neispunjenje obveza ili čak djelomično neispunjenje obveza moglo uzrokovati recesiju, Hatzius je odgovorio potvrdno. “To je ono što brine: da ćete dobiti previranja na financijskim tržištima, veliko pooštravanje financijskih uvjeta i to povećava pritisak na gospodarsku aktivnost”, rekao je. “To je svakako ono što brine. To nije naše očekivanje.”

Ekonomisti i američki dužnosnici prethodno su upozorili na strašne posljedice ako savezna vlada iscrpi izvanredne mjere koje se koriste kako bi se izbjeglo bankrotiranje.

Yellen je prošli tjedan rekla da bi moglo doći do “globalne financijske krize” ako Washington ne izvrši plaćanja. Ekonomist Mark Zandi jednom je stvarni neispunjenje obveza opisao kao “financijski Armagedon”.

‘Na kraju će se pronaći rješenje’

Povijest pokazuje da je Kongres na kraju postigao dogovor o povećanju gornje granice duga, iako je u prošlosti bilo bliskih susreta s bankrotom. Godine 2011. S&P Global Ratings smanjio je svoj savršeni kreditni rejting Sjedinjenih Država na AAA dok su zakonodavci pokušavali pronaći kompromis. Ta je epizoda pomogla pokrenuti turbulencije na Wall Streetu i narušiti poslovno povjerenje.

Čelnici Wall Streeta i Washingtona upozorili su da bi ovi pregovori o gornjoj granici duga mogli biti posebno izazovni.

Povijesna disfunkcionalnost koja je prethodila izboru predsjedavajućeg Zastupničkog doma Kevina McCarthyja ranije ovog mjeseca naglasila je koliko će biti teško provesti sporne zakone kroz Zastupnički dom. Ne samo da McCarthy predsjeda minimalnom većinom, nego je pristao na ustupke koji najekstremnijem dijelurepublikanaca daju značajan utjecaj.

Ipak, Goldman Sachs očekuje da će se na kraju postići dogovor o gornjoj granici duga. “Mislimo da će se na kraju pronaći rješenje”, rekao je Hatzius. “Ova se rješenja često pronađu u posljednjem trenutku.”

Zašto Goldman Sachs kaže da recesija ne dolazi

Pod pretpostavkom da Sjedinjene Države prođu kroz epizodu gornje granice duga, Goldman Sachs je optimističan u pogledu izgleda za američko gospodarstvo. “Ne očekujemo recesiju”, rekao je Hatzius, ističući da njegova tvrtka vidi i dalje značajnih 35% šanse za recesiju, u usporedbi s konsenzusom na Wall Streetu od otprilike 65%. “Naša osnovna linija je meko slijetanje.”

Pa ipak, val velikih kompanija najavio je otpuštanja posljednjih tjedana, uključujući tehnološke divove poput Microsofta i Amazona, kao i financijske tvrtke poput BlackRocka i samog Goldman Sachsa.

Goldman Sachs očekuje da će se užareno tržište rada nastaviti hladiti, ali samo postupno. Hatzius ove godine uopće ne vidi gubitak radnih mjesta u gospodarstvu na mjesečnoj razini, iako je rekao da bi mjesečni rast plaća mogao pasti ispod 100.000.

Inflacija je ‘prilično jasno dosegnula vrhunac’

To usporavanje, u kombinaciji s usporavanjem rasta tržišta nekretnina, smirivanjem previranja u opskrbnom lancu i utjecajem rata u Ukrajini, trebalo bi pomoći u smanjenju inflacije bez izazivanja pada.

Hatzius očekuje da će inflacija ići s 9,1% prošlog ljeta na raspon od 2% do 3% do kraja ove godine ili 2024. “Mislim da je inflacija prilično jasno dosegla vrhunac”, rekao je Hatzius, dodajući da ima “relativno veliko povjerenje” u taj poziv.

Ekonomist Goldman Sachsa rekao je da je njegova prognoza da će se ekonomska ekspanzija SAD-a nastaviti do predsjedničkih izbora 2024., iako to nije sigurno. “Što dalje idete u vremenu… to je veći rizik da vas usput pogodi nešto loše i da dobijete recesiju”, rekao je Hatzius. “Dok dođete do studenog 2024., bit će sve bliže.”

Komentiraj