SAD poziva Rusiju da uništi novi raketni sustav

epa

Sjedinjene Države pozvale su u ponedjeljak Rusiju da uništi novi sustav krstarećih raketa jer predstavljaju “izravno i kontinuirano kršenje” Sporazuma o eliminaciji nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa (INF) te optužile Moskvu za destabilizaciju globalne sigurnosti.

Robert Wood, američki izazaslanik na UN-ovoj konferenciji o razoružanju, rekao je kako sustav može nositi konvencionalne ali i nuklearne bojne glave, a dosegom od 500 od 1500 kilometara predstavlja “moguću i izravnu prijetnju Europi i Aziji”.

Sjedinjene Države prošlog su tjedna odbile rusku ponudu kojom bi se spasio INF, ključni sporazum koji udaljava nuklearne projektile od Europe, naglasivši kako se ne može provjeravati na odgovarajući način, čime je Washington utro put za izlazak iz pakta idućeg mjeseca.

“Nažalost, Sjedinjene Države sve više smatraju kako se Rusiji ne može vjerovati da će postupati u skladu s obvezama o kontroli naoružanja, a njezine silovite i maligne akcije diljem svijeta imaju rastuće tendencije”, rekao je Wood na konferenciji.

Rusija je testirala ispravnost “ilegalne rakete” SSC-8/9M729 te nije poduzela konkretne korake u skladu s INF-om, dodao je Wood.

Rusija je u ponedjeljak odgovorila kako je neprihvatljivo što Sjedinjene Države traže od Moskve da uništi rakete 9M729 te demantira da one krše sporazum INF.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergei Rjabkov, prenijela je ruska agencije Interfax, ponudio je da ta zemlja SAD-u prikaže te rakete.

Komentiraj