SAD: Pokrenute manje operacije uhićenja ilegalnih useljenika

Američke vlasti pokrenule su tijekom vikenda manje akcije uhićenja useljeničkih obitelji bez dokumenata, kao dio plana predsjednika Donalda Trumpa za deportaciju tisuća ilegalnih imigranata iz zemlje.

Višednevna operacija trebala je biti usmjerena na stotine nedavno pristiglih obitelji u desetak gradova kojima je sudac za imigracije naredio deportaciju.

Operacije deportacije trebale bi odvratiti val dolaska obitelji iz Srednje Amerike koje bježe od siromaštva i nasilja bandi u svojim matičnim zemljama te traže azil u SAD-u.

Useljenici i njihovi odvjetnici bili su spremni za masovna uhićenja, no do nedjelje navečer prijavljene su samo manje akcije u nekoliko gradova.

“Pokrenuli smo ciljane izvršne radnje protiv određenih pojedinaca koji su saslušani na sudu za imigracije te im je sudac naredio deportaciju”, rekao je za Fox News direktor Američke imigracijske i carinske službe (ICE) Matt Albence.

Mary Bauer iz Pravnog centra za siromašne (SPLC) rekla je kako nema zabilježenih operacija uhićenja u većim južnim gradovima poput Atlante.

Američko vijeće za imigracije, čiji odvjetnici pružaju pravnu pomoć u jednom od najvećih obiteljskih izbjegličkih centara u Dilleyu, Teksasu, također nije izvijestilo o slučajevima uhićenja.

“Useljenici i useljeničke zajednice diljem zemlje se skrivaju, a ljudi žive u strahu jer je to zapravo cilj ove čitave operacije, bez obzira na to dolazi li do uhićenja ili ne”, poručila je Bauer, zamjenica direktora SPLC-a.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio rekao je kako su u njegovom gradu u subotu provedene tri operacije ICE-a, no uhićenja nisu zabilježena. Rekao je i kako u nedjelju u New Yorku nije bilo akcija ICE-a.

“Ovo je politički čin predsjednika koji je politizirao vladinu agenciju kako bi mu pomogla u ponovnom osvajanju izbora”, poručio je demokrat De Blasio, jedan od kandidata za predsjedničke izbore 2020.

Glasnogovornica ICE-a odbila je komentirati akcije uhićenja radi sigurnosti osoblja agencije.

Albence je za Fox News rekao kako će operacije biti usmjerene na obitelji koje su u zemlju ušle ilegalno te se nisu pojavile na sudskom saslušanju za dodjelu azila.

Aktivisti za prava useljenika poručili su kako u mnogo slučajeva useljenici ne dobiju pravodobnu obavijest o datumima održavanja sudskog saslušanja.

Operacija je uslijedila nakon što je Trumpova administracija doživjela žestoke kritike zbog smještaja useljenika koji se nalaze u prenapučenim i lošim higijanskim uvjetima, a navodi se i kako američke vlasti razdvajaju djecu od roditelja.

Komentiraj