SAD: Oko 85 posto hakerskih napada je izvedeno unutar zemlje

Screenshot YouTube

Sjedinjene Američke Države već dulje vrijeme bilježe veliki broj svih vrsta kibernetičkih napada, piše ictbusiness.info.

Hakeri najčešće napadaju tvrtke ili organizacije, dok je česta meta kibernetička zaštita na razini državnih institucija i agencija. Čak 85 posto takvih napada u SAD-u dolazi ‘iznutra’. Financijski sektor (59,65 milijuna) i poslovne organizacije (45,9 milijuna) bilježe najveći broj nedozvoljenih upada ili pokušaja onesposobljavanja sustava, slijedi zdravstvo (27,13 milijuna), računalstvo i IT (16,83 milijuna) i obrazovanje (13,42 milijuna). Sigurnosne agencije i službe zabrinjava ova statistika.

Samo 9. svibnja zabilježeno je 204,41 milijun napada, a 174,53 bilo je s domaćeg teritorija. Zanimljivo je da iz Rusije prema SAD-u ‘stiglo’ 10,58 milijuna napada. Slijede Velika Britanija, Njemačka i Južna Koreja.

Ovi podaci naglašavaju ranjivosti i problem, koji bi mogao postati ozbiljniji ukoliko se svakodnevno ne radi na rješavanju i pregledu sigurnosti sustava. Veći obujam korištenja interneta i stranica za online trgovinu u vrijeme krize koronavirusa je dodatno pojačao ovaj negativni trend.

Komentiraj