SAD obilježava 50. godišnjicu leta Apolla 11 na Mjesec

Autor:

epa07720826 US astronaut Neil Armstrong's Apollo 11 spacesuit on display at the Smithsonian National Air and Space Museum in Washington, DC, USA, 20 July 2019. The spacesuit, which was off display for seven years during restoration, was put back on display as part of the 50th anniversary of the Apollo 11 mission to the Moon.  EPA/ERIK S. LESSER

EPA/ERIK S. LESSER

Jedan od trojice astronauta Apolla 11, čija je misija na Mjesec krenula prije 50 godina, u utorak se vratio u Cape Canaveral na Floridi kako bi obilježio godišnjicu lansiranja.

88-godišnji Michael Collins je stigao na lansirnu rampu 39A u NASA-inom kompleksu kako bi obilježio točan trenutak kad su 16. srpnja 1969. u 9:32 on i njegovi kolege Buzz Aldrin i Neil Armstrong raketom Saturn V krenuli prema Mjesecu.

Collins je bio pilot letjelice koja je kružila oko Mjeseca, a Armstrong i Aldrin su hodali po njegovoj površini. U utorak je naglasio kako je “divno biti nazad” na mjestu gdje je sve krenulo, prenijela je NASA.

Izrazio je žaljenje što mu se nije pridružio 89-godišnji Aldrin, koji je bio pozvan, no nije stigao na događaj, te Armstrong koji je preminuo 2012. godine.

“Ovaj put je drugačije. Želim se okrenuti i nešto pitati Neila ili nešto reći Buzzu Aldrinu, no, naravno, ovdje sam sam”, kazao je Collins.

Posjetio je i kontrolni centar kako bi se susreo s kontrolorima leta iz tog razdoblja, kao i s NASA-inim tehničarima koji rade na programu Artemis čiji je cilj povratak na Mjesec, a onda i odlazak na Mars.

U odvojenom događaju u Washingtonu po prvi put u 13 godina u Nacionalnom muzeju aeronautike i svemira izloženo je Armstrongovo astronautsko odijelo.

Pedeseta godišnjica leta na Mjesec slavit će se cijeli tjedan u Washingtonu i drugim dijelovima države. U subotu će se obilježiti godišnjica prvog slijetanja čovjeka na taj Zemljin satelit koje se dogodilo 20. srpnja 1969. godine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.