EPA/VALDA KALNINA

SAD namjerava povući vojsku iz Njemačke koja je tamo stacionirana od 2. svjetskog rata

Američko ministarstvo obrane planira iz Njemačke povući najveći dio svojih vojnika koji su ondje stacionirani od Drugog svjetskog rata, piše Washington Post a prenose njemački mediji u subotu.

„Zasad se razmatraju mogućnosti potpunog povlačenja najvećeg dijela od oko 35.000 američkih vojnika u Njemačkoj ili njihovo premještanje u Poljsku“, piše Washington Post pozivajući se na izvor u američkom ministarstvu obrane.

Ideju o povlačenju postrojbi iz Njemačke donio je, kako nadalje piše Washington Post, sam predsjednik Donald Trump tijekom sastanka s vojnim savjetnicima Bijele kuće.
Glasnogovornik američkog ministarstva obrane Eric Pahon demantirao je napise o povlačenju vojnika iz Njemačke ali je istodobno naglasio kako se „uvijek iznova“ preispituje isplativost držanja postrojbi u inozemstvo ali da se ne raspravlja o povlačenju postrojbi iz Njemačke.

„SAD se i dalje stoji uz Njemačku i NATO savez“, rekao je Pahon.
Promatrači u Europi procjenjuju da se radi o pritisku Washingtona na NATO partnere uoči summita u srpnju. Trump od dolaska na vlast od NATO članica traži da se drže dogovora o izdavanjima za obranu u visini od 2 posto BDP-a. Posebno se na udaru kritika dosad nalazila Njemačka.

Američki vojnici stacionirani u Njemačkoj najveći je kontingent vojske SAD-a u inozemstvu.

Komentiraj