SAD najavio dodatnih 2,1 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini

Američko ministarstvo obrane najavilo je dodatnih 2,1 milijardu dolara sigurnosne pomoći Ukrajinu u petak, u trenutku kad su se pojavili znakovi da je Kijev započeo svoju dugoočekivanu protuofenzivu protiv Rusije.

U paketu su dodatno streljivo za obrambene sustave Patriot, sustavi i rakete protuzračne obrane HAWK Raytheon, topničke granate od 105mm i 203mm, male bespilotne letjelice AeroVironment koje se mogu ručno lansirati, raketni sustavi s laserski navođenim streljivom i podrška za obuku i održavanje, priopćilo je ministarstvo obrane.

Sredstva Inicijative za sigurnosnu pomoć Ukrajini (USAI) iskoristit će se za kupovinu oružja, omogućivši administraciji Joea Bidena da kupi oružje od industrije, umjesto da ga povuče iz američkih rezervi.

Dostava oružja i sustava ovisi o njihovoj dostupnosti i vremenskom okviru proizvodnje.

Najava stiže u trenutku kad djeluje da je ukrajinska dugoočekivana protuofenziva počela. Rusija je izvijestila o žestokim borbama uz bojišnicu na jugu Ukrajine, a blogeri su izvijestili o prvom ukazivanju njemačkih i američkih tenkova i oklopnih vozila.

Pentagon je osigurao više od 7 milijardi dolara sigurnosne pomoći za Ukrajinu putem USAI-ja.

Biden je na tiskovnoj konferenciji s britanskim premijerom Rishijem Sunakom u četvrtak rekao kako je uvjeren da bi Washington mogao imati potrebna sredstva za podršku Ukrajini “koliko je god potrebno” unatoč skepticizmu nekolicine republikanaca u Kongresu.

Ukupno je SAD uložio do 40 milijardi dolara sigurnosne pomoći Ukrajini otkad je ruska invazija počela 24. veljače 2022. godine.

Sunak želi učvrstiti veze s Bidenom: “Svaki globalni problem mi ćemo rješavati zajedno”

Komentiraj

nacional banner
nacional banner