SAD “ICC neće suditi Amerikancima!”

epa

Sjedinjene Države su u ponedjeljak izvele snažan verbalni napad na Međunarodni kazneni sud (ICC) i zaprijetile njihovim sucima i tužiteljima u slučaju da sankcioniraju Amerikance, Izrael ili druge saveznike Washingtona.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton optužio je sud zadužen za suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, da je “neučinkovit, neodgovoran i opasan”. Sjedinjene Države nisu članice ICC-a.

Pred američkom organizacijom Federalist Society Bolton je upozorio na mogućnost pokretanja istrage protiv američkih vojnika koji su služili u Afganistanu, ali i mogućih istraga protiv Izraela, na poticaj palestinskih vlasti.

“Nećemo šutjeti ako se sud okomi na nas, na Izrael ili druge američke saveznike”, upozorio je Bolton i najavio niz mogućih mjera odmazde, među kojima sankcije djelatnicima ICC-a.

“Zabranit ćemo tim sucima i tužiteljima ulazak u Sjedinjene Države. Pokrenut ćemo sankcije nad njihovom imovinom u američkom financijskom sustavu i pokrenut ćemo procese protiv njih u našem pravosudnom sustavu”, upozorio je savjetnik predsjednika Donalda Trumpa.

Sjedište suda u Den Haagu je odgovorilo da djeluje “strogo u legalnom okviru definiranom Rimskim statutom i da neovisno i nepristrano provodi svoj mandat”.

Početkom studenoga 2017. tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda je najavila da će tražiti od sudaca dozvolu za pokretanje istrage o ratnim zločinima koje je navodno u sklopu afganistanskog sukoba počinila američka vojska.

“U svakom trenutku ICC bi mogao pokrenuti istragu protiv američkih domoljuba”, rekao je Bolton.

“Danas uoči 11. rujna i obljetnice atentata 2001. koji su bili okidač za akciju u Afganistanu, želim uputiti jasnu i nedvosmislenu poruku američkog predsjednika:  Sjedinjene Države će svim potrebnim sredstvima štititi svoje državljane i naše saveznike od nepravednih progona tog nelegitimnog suda”.

“Nećemo surađivati s ICC-om, nećemo mu pomagati, nećemo pristupiti ICC-u. Pustit ćemo ICC da umre prirodnom smrću, jer za nas ICC je već mrtav”, dodao je.

Međunarodni kazneni sud je osnovan na temelju Rimskog statuta i počeo je djelovati 1. srpnja 2002. Ratificirale su ga 123 zemlje.

Odnosi Washingtona i ICC-a su uvijek bili zategnuti, a Sjedinjene Države se odbijaju priključiti tom sudu i poduzele su sve, putem bilateralnih sporazuma s brojnim zemljama, kako bi izbjegle istrage protiv Amerikanaca.

Komentiraj