Saborska oporba tvrdi da će novi ovršni zakon zakomplicirati postupke

Saborska oporba upozorila je u srijedu da će novi ovršni zakon zakomplicirati i produljiti ovršne postupke i da neće riješiti probleme ovršenika, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te je kritike odbacio.

Oporba je u saborskoj raspravi ocijenila kako novim ovršnim zakonom neće profitirati ni vjerovnici ni dužnici, a drži da iz sustava treba izbaciti i javne bilježnike.

“Sustav koji je dosad imao jednog sudionika, javne bilježnike, a sada će umjesto jednog imati dva, sud i javne bilježnike, ne može biti brži, efikasniji i jeftiniji nego je bio dosad, jedino može biti kompliciraniji i skuplji”, ocijenio je Peđa Grbin (SDP). Drži kako je predloženi zakon loš za sve – za vjerovnike, dužnike i građane, a da će cijenu na kraju platiti građani.

Ovršni postupak se produljuje i otežava, ovaj zakon neće dovesti do smanjenja broja ovršenih građana, smatra Nikola Grmoja (Most) i kaže iz postupka treba maknuti javne bilježnike.

“Zakon ide na ruku javnih bilježnika i odvjetnika, njih treba isključiti iz postupka ovrhe”, rekao je.

Da javne bilježnike treba isključiti iz postupka, mišljenja je i Marin Škibola (Klub Nezavisne liste mladih) tvrdeći da oni otežavaju i produljuju proces. “Nije vam u interesu da blokirani dobiju novu priliku a ne da ih se drži u živom blatu iz kojeg ne mogu izaći”, ustvrdio je.

Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) upozorio je da se pod ovrhom nalazi 300.000 građana, odnosno da ima 5 milijuna ovrha teških 30 milijardi kuna.

Novim ovršnim zakonom ovrha se vraća u nadležnost sudova i postupak bi se pokretao na temelju vjerodostojne isprave elektroničkim putem.

Namjera je tog zakonskog prijedloga unaprijediti i pojednostaviti ovršni postupak kako bi se provodio brzo, učinkovito i ekonomično te zaštiti dostojanstvo ovršenika, da ovrha za njega bude što manje nepovoljna. Ovrha će biti digitalizirana, snižavaju se troškovi postupanja, rekao je ministar pravosuđa Bošnjaković ocijenivši da će se njime uravnotežiti sustav.

Zadržavanje javnih bilježnika u postupku kao pomoćnika sudova, ministar je pravdao izbjegavanjem zatrpavanja sudova velikim brojem predmeta.

Komentiraj