Sabor traži očitovanja o HT-ovoj kupnji obveznica Deutsche Telekoma

Autor:

Zagreb, 22.09.2013 - (ilustracija)  Hrvatska je na putu da dobije prvog/u povjerenika/icu za informiranje – nadležni saborski odbori u ponedjeljak æe razgovarati s kandidatima za tu dužnost, dok æe konaènu odluku donijeti Hrvatski sabor na plenarnoj sjednici. Arhivska fotografija od  11.04.2013. godine prikazuje sabornicu Hrvatskog sabora prije poèetka sjednice.
foto FaH/ Denis CERIÆ/ ik

Predsjednik saborskog Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović uputio je dopis glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću u kojem traži očitovanje o postupanju Državnog odvjetništva (DORH) na temelju navodnih nepravilnosti u poslovanju Hrvatskog telekoma (HT) u kupnji 125 milijuna eura vrijednih obveznica Deutsche Telekoma u prosincu 2016.

Na temelju predstavke zagrebačkog poduzetnika Hrvoja Šimića postupanje od saborskog Odbora za predstavke i pritužbe zatražio je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, nakon što je Šimić predstavku o navodnim nepravilnostima uputio saborskim zastupnicima.

“Budući da g. Šimić izražava sumnja da se u navedenom predmetu ne postupa, te da je u znatnoj mjeri oštećen državni proračun, molim Vas da nam dostavite očitovanje o poduzetom predmetu”, navodi se u Jovanovićevu dopisu glavnom državnom odvjetniku.

U Šimićevoj predstavci stoji kako prema podacima Luksemburške burze proizlazi da Hrvatski telekom d.d. nije kupio obveznice Deutsche Telekom AG već izdavatelja Deutsche Telekom International Finance B.V. registriranog u nizozemskom Maastrichtu. Ističe se i kako je poduzeće Deutsche Telekom International Finance B.V. osnovano s minimalnim potrebnim kapitalom te je prezaduženo te da je cijelu seriju tih obveznica kupio samo Hrvatski telekom d.d. Šimić navodi i da se u medijima o tome pisalo kao o vrlo likvidnom vrijednosnom papiru, no od prosinca 2016. do ožujka 2018. ukupni promet tom obveznicom iznosio nula eura. Šimić stoga sumnja da je u tome slučaju riječ o izvlačenju novca, oštećivanju državnog proračuna te nepoštivanju jednakosti svih dioničara među kojima su i mirovinski fondovi obveznog osiguranja, branitelji, te više od 170.000 dioničara, hrvatskih državljana.

“Dodatno je time i oštećen državni proračun jer je prikrivanjem ulaganja u vrijednosne papire izbjegao platiti porez na dobit radi financiranja pod povlaštenim kamatama jer to prezaduženo poduzeće Deutsche Telekom International Finance B.V plaća drugim zajmodavcima kamate 4,7% čime je šteta za Republiku Hrvatsku od oko 9 milijuna kuna godišnje ukupno preko 30 milijuna kuna”, navodi se u predstavci.

Tužiteljstvo raniju prijavu odbacilo kao neosnovanu

U tom slučaju još prošle godine Općinskom državnom odvjetništvu Šimić predao i kaznenu prijava protiv HT-a, predsjednika uprave Davora Tomaškovića i bivšeg člana uprave Josefa Jakoba Matthiasa Thurriegla zbog zlouporabe tržišta kapitala koja je u prosincu, nakon saslušanja prijavljenih, odbačena kao neosnovana.

U prijavi se teretio HT i navedeni dvojac da su, suprotno propisima o tržištu kapitala, “obavili transakciju li dali nalog za trgovanje koji daju ili bi mogli dati neistinite ili obmanjujuće poruke o ponudi, potražnji ili cijeni financijskih instrumenata”. Odnosno da su “djelujući u suradnji s jednom ili više osoba držali cijenu jednog ili više financijskih instrumenata na nenormalnoj ili umjetnoj razini” te da su prilikom trgovanja upotrebljavali fiktivne postupke, odnosno druge oblike obmane i prijevare te da su pritom “lansirali” glasine, lažne i obmanjujuće vijesti.

Kako se, između ostaloga, navodilo u rješenju kojim je Državno odvjetništvo odbio kaznenu prijavu, nakon provedenih izvida i obavijesnih razgovora, ustanovljeno je da je HT kao tvrtka kćer u većinskom vlasništvu Deutsche Telekom AG, a društvo Deutsche Telekom International Finance B.V. ovlašteno u ime društva Deutsche Telekom AG na luksemburškoj burzi nuditi prodaju vrijednosnih papira u ime društva Deutsche Telekom AG.

Stoga, zaključilo je tužiteljstvo, na temelju rezultata provedenih izvida ne proizlazi postojanje osnovne sumnje da su Tomašković i Thurriegl počinili navedena kaznena djela, a ”imajući i u vidu da se odgovornost pravne osobe temelji na odgovornosti odgovorne osobe u toj pravnoj osobi”, kaznena prijava je bila odbačena i u odnosu na prijavljeni Hrvatski telekom.

„Hrvatski Telekom najoštrije odbacuje navode o bilo kakvim nepravilnostima u poslovanju te navode o oštećivanju kompanije, dioničara i državnog proračuna. Poslovanje HT-a je u potpunosti transparentno i poštujemo sve zakonske propise te uredno izvršavamo sve svoje obveze prema svim dionicima. Podaci o poslovanju kompanije javno su dostupni.“

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.