Sabor o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi

Hrvatski sabor u srijedu raspravom o konačnim izmjenama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom nastavlja svoju sjednicu.

Svrha Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom je uspostaviti prakse kojima se štite svi sudionici u proizvodnji, preradi i trgovini poljoprivrednim ili prehrambenim proizvodima, i to: proizvođači, otkupljivači, prerađivači, trgovci na veliko i malo itd.

Izmjene koje se predlažu ‘naslanjaju’ se na EU Direktivu o nepoštenim trgovačkim praksama iz travnja 2019., a njima se smanjuje prag ukupno ostvarenog godišnjeg prihoda i proširuje broj adresata na koje se zakon primjenjuje.

Smatra se da svi kupci s prometom iznad 15 milijuna kuna imaju značajnu pregovaračku snagu i ‘ulaze’ u obuhvat zakona, a do sada je prag bio promet od 50 milijuna, odnosno 100 milijuna kuna za supermarkete.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ističe da se izmjenama definiraju i posebno osjetljivi prehrambeni proizvodi – meso, mlijeko i mliječni proizvodi, ulje, šećer, brašno, voće i povrće – te krajnja prodajna cijena za te posebno osjetljive proizvode.

Sabor će u srijedu raspraviti i konačne izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji po kojima prijave protiv nastavnika više ne bi mogle biti anonimne. Svaka pritužba kojom će se baviti prosvjetna inspekcija morat će imati ime i prezime prijavitelja koje inspekcija neće otkrivati, pa neće biti poznato cijelom sustavu.

Komentiraj