SABOR Raspravu o proračunu ‘uzurpiralo’ Povjerenstvo za Agrokor

HINA/ Dario GRZELJ

Sabor zasjedanje danas nastavlja raspravom o prijedlogu državnog proračuna za 2018. godinu. Prijedlogom proračuna za iduću godinu Vlada predviđa da će ukupni prihodi biti na razini od 129 milijardi kuna, što je 6,1 posto više u odnosu na aktualni proračun. Ukupni rashodi bit će 133,3 milijardi kuna ili 5 milijardi viši.

Uoči početka sjednice, bilo je čak devet zahtjeva za stankom. O Agrokoru žele govoriti Arsen Bauk (SDP), nezavisni Željko Glasnović, Tulio Demetlika (IDS), Božica Makar (HNS) te Kažimir Varda (SMSH). Mostov Tomislav Panenić tražio je stanku zbog najave daljnjeg uvođenja razdjelnika, Milorad Pupovac (SDSS) zbog iseljavanja, Branimir Bunjac (Živi zid) zbog problema oboljelih od spinalne mišićne atrofije, a Branko Bačić (HDZ) nakon stanke namjerava reći koju o aktualnoj političkoj situaciji.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić nakon stanke kazao je da najnovija saznanja uz kredit HBOR-a Agrokoru pokazuju očitu umješanost članova Vlade koji su dali kredit od 400 milijuna kuna Agrokoru koji je bio u problemima. “Netko za ovaj slučaj mora odgovarati”, rekao je Bernardić dodajući da je ministar financija Zdravko Marić sve znao u trenutku davanja kredita.

“Ovo je nastavak filma zvanog pretvorba i privatizacija”, poručio je Bernardić. Pozvao je premijera Andreja Plenkovića da ‘prestane glumiti napuhanu veličinu i počne rješavati hrvatske probleme’. “kakav premijer, takav i proračun – napuhan i prazan”, rekao je Bernardić.

Tomislav Panenić je prozvao ministra Tomislava Ćorića zbog najave nastavka uvođenja razdjelnika. “Ako je to cijena koalicije s HNS-om, onda je to na štetu hrvatskih građana”, poručio je.

Branimir Bunjac iz Živog zida kritizirao je ministra zdravstva Milana Kujundžića zbog izjava o nabavci lijeka Spinraza za djecu oboljelu od spinalne mišićne atrofije. “Imamo ministra koji je ne samo netaktičan nego je produžio liste čekanja i dugove u zdravstvu. Ministarstvo zdravstva godinama dopušta da se državi lijekovi prodaju po 20 posto skupljoj cijeni nego u drugim državama. Ta bi sredstva bila više nego dovoljna da svi koji trebaju skupe lijekove dobiju ih na raspolaganje”, naglasio je Bunjac. Dodao je da je žalosno što je zdravlje u Hrvatskoj dostupno samo odabranima.

HDZ-ov Branko Bačić odgovorio je Davoru Bernardiću kako je HBOR odobravao kredite Agrokoru u vrijeme Vlade Zorana Milanovića. “Zaboravlja se da je u to vrijeme eksplodirao dug Agrokora, tada se zadužio za milijardu eura kod Sberbanke. Pojedini ministri su tada Todoriću čestitali na najboljoj investiciji u regiji”, rekao je Bačić, koji je dodao da SDP-ovci imaju selektivno pamćenje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je prijedlog proračuna za 2018. godinu i projekcije za 2019. i 2020. godinu. Plenković je rekao da je cilj Vlade okretanje potrebama hrvatskih ljudi te brže približavanje standardu života u Europskoj uniji.

“Politika Vlade je jasna – da ne trošimo više nego što imamo i da smanjujemo javni dug”, rekao je Plenković navodeći kako je zbog toga prijedlog proračuna realan. Doda je kako se nastavlja s poreznim rasterećenjem i gospodarstva, i građana.

Dodao je da se gospodarski rast ostvaruje na zdravim temeljima te da je on sada uravnoteženiji, s većim udjelom izvoza roba i usluga, u odnosu na rast prije krize. Ustvrdio je da su fiskalni rezultati bolji od očekivanih. “Smanjili smo poreze, snižena je stopa poreza na dobit. Porezni sustav danas je jednostavniji, prohodniji i pravedniji nego na početku našeg mandata”, rekao je Plenković.

Saborski zastupnici zatražili su stanke zbog prekida rada Istražnog povjerenstva za Agrokor. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković stanku prvo nije želio odobriti, a nakon toga je oporba počela lupati po klupama.

Prvi je nakon stanke govorio Orsat Miljenić, predsjednik Povjerenstva. “Dogodila se potpuna uzurpacija ovlasti Sabora. HNS i HDZ sebi su uzeli ovlast na koju nemaju pravo”, rekao je Miljenić.

Mostov Nikola Grmoja poručio je da je ovo ‘jedan tako nasilan čin koji zahtjeva više stanki’. “Svjestan sam koliko god bili pokušaji da se obezvrijedi rad Povjerenstva, u kratko roku uspjeli smo doći do zanimljive dokumentacije. Nije toliko bitno što svjedoci govore, bitno je do koje dokumentacije ćemo doći”, kazao je Grmoja.

GLAS-ova zastupnica Anka Mrak Taritaš naglasila je kako je rekla da neće govoriti o Poverenstvu, ali mora. “Ova tema je iz sapunice pretvorena u cirkus. Ono što se dešava u Saboru ima odjek u cijelom životu RH i u odgoju i odrastanju naše djece”, rekla je Mrak Taritaš. “Netko nepoznati danas je rekao da Povjerenstvo prestaje s radom i da svjedoci ne trebaju doći, a onima koji su došli rekao je da idu doma. Našoj djeci šaljemo poruku da kad dođu u školu da im netko može reći da ne trebaju ići školu, da odu doma. Demokracija se uči. Često su neke odluke korak do provalije, mi smo na rubu provalije”, dodala je.

Mrak Taritaš je upitala što će učiniti od ovog Sabora, kada ni sami ne poštuju procedure i rade što hoće. “Dajte tu sapunicu i cirkus završite sukladno odredbama zakona, kako treba, nemojte završiti nasilno”, naglasila je zastupnica GLAS-a.

Komentiraj