Josip Regović

‘Sa scene su nestali politički gignati s erosom za politiku’

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor gostovala je u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirala aktualne političke teme.

Upitana kakva je pozicija Hrvatske u Europskoj uniji, Kosor kaže kako se od prosinca 2011. godine, od završetka pregovora s EU, ‘kao da se zastalo i gotovo stalo’. “Sjećam se potpisivanja pristupnog ugovora, kada su svi o Hrvatskog govorili kao zvijezdi EU, ali nismo iskoristili tu poziciju. Nismo kretali s inicijativama i bili smo neambiciozni. Trebali smo se snažno pozicionirati kao liderica JI Europe, ali onda su krenule inicijative da se ne govori o Zapadnom Balkanu. Trebali smo snažno krenuti s inciijativama prema susjedima, ali to je išlo nevoljko. Slabo smo iskoristili mogućnost tržišta od 500 milijuna ljudi, ali i iskorištavanje fondova. Izgubili smo trenutak ulaska u EU”, smatra Kosor.

Dodala je da su se odnosi Hrvatske sa susjedima od ulaska u Europsku uniju pogoršali, umjesto da se poboljšaju. “Bilo bi logično da sve probleme, pa i cirkus s kontaminacijom arbitraže, riješimo. Imamo kompliciranu situacija sa Srbijom nakon, kako se najavljivalo, povijesnog posjeta Vučića, odnosi sa sada nikad gori. Sa Slovenijom ne ide dobro, ali sada treba pričekati rezultate slovenskih izbora”, kaže bivša premijerka.

Smatra i kako su Hrvati u EU i svjetskim institucijama ‘gotovo nevidljivi’. “Naš povjerenik u EK Neven Mimica se mora više angažirati po tim pitanjima. Oni su političke osobe koje predstavljaju određene zemlje. S te pozicije moći i utjecaja moguće je govoriti o pitanjima koje nas tište. Tu spadaju i naši europarlamentarci koji bi se više trebali angažirati oko pitanja važnih za Hrvatsku”, kaže.

Žvi zid u nedjelju je održao Kongres stranke na kojem su predstavili ‘Vladu u sjeni’. “Jučer su predstavili Vladu u sjeni. Zanimljivo je da to ne radi SDP kao najjača oporbena stranke, nego Živi zid. U političkom prostoru se osjeća manjak kadrova. To se osjeća u svim strakama, nestali su politički giganti i ljudi koji imaju eros za politiku”, ističe Kosor i dodaje da bi u slučaju prijevremenih izbora Živi zid mogao zauzeti mjesto koje sada ima Most. Tada bi se, vjerojatno, kaže, išlo na veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a, a to je, smatra Kosot, loše za Hrvatsku.

Komentiraj