Iz trgovina se povlači čokolada! Sadržava pesticid koji je kancerogen i izaziva neplodnost

Autor:

AlexanderStein/Pixabay

Državni inspektorat RH izvijestio je o opozivu Čokolade kurkuma & đumbir & limun Benjamissimo 60g, datuma – najbolje upotrijebiti do 28.04.2022., zbog utvrđenog etilen oksida, priopćila je u četvrtak Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu.

Proizvod nije u skladu s EU Uredbom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla.

Veleprodajom Čokolade kurkuma & đumbir & limun Benjamissimo koja se povlači s tržišta, bavi se njemačka tvrtka Dennree GmbH, Topen, a proizvod na hrvatsko tržište stavlja poduzeće GARDEN d.o.o., Zagreb.

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima, navode iz Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu.

Etilen-oksid (oksiran, epoksietan), bezbojan je otrovan i zapaljiv plin koji sa zrakom stvara eksplozivnu smjesu. U tekućem je stanju na temperaturi nižoj od 11 °C. Pripravlja se katalitičkom oksidacijom etilena. Međuproizvod je u mnogim organskim sintezama. Upotrebljava se kao fumigant za namirnice i tekstil, za sterilizaciju kirurških instrumenata te kao sirovina za pripravu akrilonitrila, etanilamina, etilen-glikola i neionskih površinski aktivnih tvari.

Etilen-oksid u Europi dozvoljen je u kemijskoj, ali zabranjen u prehrambenoj industriji, u drugim zemljama, poput Indije, on se i dalje koristi kao pesticid u poljoprivredi ili sterilizator u prehrambenoj industriji.

Etilen oksid može izazvati genetska oštećenja i karcinogen je, otrovan ako se udiše ili proguta. U slučaju da je koncentracija povišena unutar korištenog faktora sigurnosti, najvjerojatnije neće biti opasna po ljudsko zdravlje, a iako je zabranjen u EU, nalazi ga se u uvezenoj hrani.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.