epa

S. MAKEDONIJA & GRČKA Novo poglavlje u odnosima

Grčki premijer Aleksis Cipras u utorak je stigao u Skoplje kako bi obilježio “novo poglavlje” u odnosima njegove države sa Sjevernom Makedonijom, nakon završetka nekoliko desetljeća dugog spora.
“Ovo je povijesni dan. Do sad smo samo promatrali kako prilike prolaze i gubi vrijeme”, poručio je sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev koji je grčkog kolegu dočekao ispred zgrade vlade, s njim napravio selfie i potom mu pokazao svoj ured.
“Naše nacije pokazuju kako hrabre odluke pretvaraju u stvarnost nešto što je do jučer bilo nemoguće”, kazao je Zaev.
Cipras je prvi grčki premijer koji je posjetio susjednu državu od osnivanja Makedonije, prvo kao federalne jugoslavenske republike 1945., a potom kao neovisne države 1991. godine.
Grčki čelnik u Sjevernu Makedoniju stiže manje od dva mjeseca nakon što je Skoplje pristalo na promjenu imena države i time završilo 28 godina dug diplomatski spor.
Prespanski sporazum iz lipnja 2018., a koji su u siječnju potvrdili parlamenti obiju susjednih zemalja, omogućio je Skoplju da u veljači obavijesti Ujedinjene narode o službenoj promjeni imena zemlje. Cipras i Zaev zbog toga su nominirani za Nobelovu nagradu za mir.
Grčka je tada ukinula veto sjevernoj susjedi na članstvo u NATO i omogućila joj da pokrene proces pristupanja Europskoj uniji.
Atena tvrdi da je ime Makedonija rezervirana za njezinu antičku sjevernu provinciju i njezinu ostavštinu, no na kraju je pristala dopustiti susjedima da ga koriste uz dodatak geografske odrednice.
Dvije države sada kreću u “novo poglavlje” na “čvrstim temeljima” sporazuma o imenu, kazao je Cipras.
Dva čelnika usvojila su dogovor usprkos žestokom protivljenju nacionalista s obje strane granice koji su smatrali da je njihova država dala previše ustupaka.
U razgovoru za sjevernomakedonsku agenciju MIA objavljenom u ponedjeljak Cipras je istaknuo kako je dogovor nosio ogromnu političku cijenu.
Naglasio je kako je sad na njemu i Zaevu pokazati stanovnicima da im “put koji je otvoren” samo može donijeti dobrobit.
Cipras je u Skoplju poručio kako je svrha njegovog posjeta gospodarstvo. S njim je u Sjevernu Makedoniju stigla velika poslovna delegacija, a dvije su strane potpisale niz energetskih, prometnih, trgovinskih i vojnih sporazuma.
Između ostalog, Grčka će preuzeti zaštitu sjevernomakedonskog zračnog prostora.

Komentiraj