‘S licencom NASA-e izradili smo repliku rovera s Marsa’

Autor:

07.11.2023., Zagreb - CircuitMess tehnoloska tvrtka i osnivac Albert Gajsak. Proizvodnja modela robota i svemirske tehnologije za samogradnju.. 
Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Tvrtka mladog hrvatskog informatičkog vizionara Alberta Gajšaka u suradnji s američkom tvrtkom Geek Club i NASA-om lansirala je novu ‘uradi sam’ liniju pet unikatnih uređaja, poput replike sonde Voyager i Space Shuttlea Discovery

Albert Gajšak i njegova tvrtka CircuitMess pokrenuli su svoj dosad najambiciozniji projekt. U suradnji s američkom tvrtkom Geek Club i NASA-om osvajaju ‘svemir’ s novom “uradi sam” linijom proizvoda koja se sastoji od pet unikatnih elektroničkih uređaja: replike Perseverance Rovera, sonde Voyager, satelita Juno i Space Shuttlea Discovery te bluetooth pametnog sata Artemis Watch. Kao i ostale proizvode CircuitMessa, ove je uređaje potrebno sastaviti vlastitim rukama i pritom naučiti ponešto o programiranju, elektronici, robotici i umjetnoj inteligenciji. Ovo je prvi put da CircuitMess surađuje s drugim startupom u kreiranju novih proizvoda, s Geek Clubom koji također razvija edukativne STEM proizvode, ali s naglaskom na istraživanje svemira. Ovomu svakako treba dodati da CircuitMess ima licencu za Batmobile koju mu je izdao Warner Bros, američka i jedna od najvećih svjetskih produkcijskih kuća, a sada u svojoj kolekciji ima i NASA-inu licencu. Osim toga, iako je samoodrživa tvrtka, CircuitMess radi na novoj investicijskoj rundi – na dokapitalizaciji kako bi mogao još brže rasti na svom putu da postane jedan od najvećih brendova na svijetu u proizvodnji edukacijskih STEM igračaka.

“Ono što je posebno, što je fora kod ovih proizvoda je to da su oni napravljeni pod brendom NASA-e. Od NASA-e smo dobili službenu licencu da možemo koristiti njihov logotip i njihovo ime na našoj svemirskoj floti. Lansirali smo novu liniju proizvoda u suradnji s američkom tvrtkom Geek Club koja proizvodi makete koje na zabavan način uče djecu o lemljenu i elektronici. Perseverance Rover, Voyager, Juno, Discovery i Artemis Watch su naš zajednički proizvod, a ujedinili smo se zato što je njihova publika jako slična našoj publici. Jako puno njihovih kupaca je kupilo naše proizvode, a jako puno naših kupaca je kupilo njihove proizvode, pa smo sve to spojili u jednu veliku zajedničku suradnju”, govori za Business&Banking Albert Gajšak.

Replike Perseverance Rovera, sonde Voyager, satelita Juno i Space Shuttlea Discovery te sata Artemis Watch. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

U CircuitMessu i Geek Clubu posebno su ponosni na Perseverance Rover, a riječ je o replici stvarnog NASA-ina vozila koje na Marsu ispituje tlo i atmosferu, šalje podatke na Zemlju i pohranjuje uzorke. Za sklapanje Perseverance Rovera nije potrebno prethodno iskustvo ili znanje. Proizvod sadrži detaljne upute te je namijenjen svima starijima od 11 godina.

“Naš Perseverance Rover je dizajniran kao edukacijsko putovanje kroz programiranje, elektroniku, robotiku i umjetnu inteligenciju. Opremljen je sa sedam servomotora, šest kotača, Wi-Fi i bluetooth vezom, kamerom za detekciju objekata, robotskom rukom, utorima za dodatne senzore i dvojezgrenim procesorom. Tijelo mu je izrađeno od tiskanih pločica, a svaki je detalj vjerna replika pravog Rovera koji obitava na Marsu. On je hiperrealistička kopija napravljena u umanjenom mjerilu i može se kretati, koristiti kameru, koristi robotsku ruku, može se povezati na računalo, na kontroler, čak i na Artemis Watch. Rover je jako zanimljiva stvarčica čija je glavna svrha edukacija jer u CircuitMessu radimo proizvode koji educiraju djecu o elektronici i programiranju. Kad smo prije dvije godine napravili Batmobile, pokazalo se da je povezivanje edukacije s nečim što je popularna kultura bio jako dobar potez za privlačenje kupaca. Shvatili smo da to nije samo kupcima zanimljivo, nego da je zanimljivo i nama jer se na taj način uspijevamo asocirati s velikim brendovima i samim time nam je puno lakše prodati proizvod na američko tržište. Amerikanci tako vide da mi nismo neka bezvezna firma iz Hrvatske, već da radimo s Warner Brosom, a sada to pokušavamo napraviti i s NASA-om”, ističe Gajšak.

‘Mogao bih raditi negdje drugdje za puno veći novac ili prodati biznis, ali nemam za to potrebu niti me to privlači’

A kako jedna mala tvrtka iz Hrvatske može dobiti licencu od NASA-e?

“Za NASA-inu licencu najviše je zaslužan naš partner Geek Club, oni su napravili liniju proizvoda koji su bili inspirirani najpoznatijim NASA-im satelitima i ostalim svemirskim stvarima. Geek je napravio najdetaljniju i najveću komercijalnu maketu svemirske postaje International Space Stationa, koja je u orbiti 24 godine i na kojoj je boravilo više od 200 astronauta. Prije nego što su na tržište izbacili tu maketu, javili su se NASA-i i pokušali dobiti licencu. Na početku NASA nije bila zainteresirana i Geek Club je napravio maketu International Space Stationa bez NASA-ina logotipa, gdje je samo naveo da je taj proizvod inspiriran NASA-om, na što su imali pravo. Nakon što su prodali te makete u vrijednosti od više od milijun dolara, postali su malo interesantniji NASA-i i došlo je do dogovora da sljedeći proizvod koji će se lansirati na tržište bude lansiran s NASA-inom licencom. Geek je tada počeo razmišljati što će taj proizvod biti. Čitava industrija ‘uradi sam’ edukacijskih igračaka još je uvijek mala industrija i bez obzira na to koliko se o tome puno govorilo, većina firmi koje to rade su startupi. To je tržište još uvijek eksperimentalno, u nastajanju, i svi se mi uglavnom poznajemo. Geek nam je bacio bubu u uho da su zainteresirani za suradnju, a mi smo skužili da bi to mogla biti super suradnja jer CircuitMess već ima jako puno razvijene tehnologije koja se potencijalno može iskoristiti na Perseverance Roveru. Na našim prijašnjim proizvodima radili smo stvari koje su vezane uz računalni vid, kameru, umjetnu inteligenciju, mikroračunala, različite stvari vezane za robotiku i odlučili smo tu našu tehnologiju povezati s njihovim dizajnom i tako zajednički stvoriti novu liniju proizvoda”, pojašnjava Gajšak i dodaje kako ga raduje što CircuitMess napokon surađuje s drugim sličnim startupima.

‘Naš Perseverance Rover dizajniran je kao edukacijsko putovanje kroz programiranje, elektroniku, robotiku i umjetnu inteligenciju’, kaže za B&B Albert Gajšak. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

“To je prvo partnerstvo koje smo na taj način ostvarili. Ono u što vjerujem je to da se startupi ne bore jedni protiv drugih jer će ih u tom slučaju tržište jednostavno pojesti. Mi se svi natječemo protiv svijeta koji postaje sve kompleksnije mjesto za proizvodnju i isporuku proizvoda bilo koje vrste. Zamke vrebaju na svakom koraku – od pronalaska poluvodiča do zapošljavanja pravih ljudi i na kraju logistike i isporuke prodanih proizvoda. Drago mi je što smo se mogli udružiti s Geek Clubom i napraviti naš najnapredniji proizvod do sada. Njihova vizija se izvrsno preklapa s našom – obje tvrtke žele uveseliti djecu i odrasle te ponešto naučiti o tehnologijama budućnosti.”

CircuitMess i Geek Club su 31. listopada objavili kampanju na crowdfunding platformi Kickstarter koja će trajati 35 dana i kojom prikupljaju sredstva za početak proizvodnje “uradi sam” Perseverance Rovera i pripadajuće svemirske flote. Svi koji podrže kampanju dobit će Perseverance Rover prvi u svijetu i po najboljoj cijeni, a samo šest dana nakon pokretanja kampanja je prikupila više od 400 tisuća dolara.

‘Naš Rover može se kretati i koristiti kameru i robotsku ruku, može se povezati na računalo i kontroler…’

“Ovo je najambiciozniji projekt CircuitMessa. Osim Perseverance Rovera napravili smo manje i jednostavnije replike s temom NASA-inih svemirskih programa. Replika svemirske sonde Voyager napravljena je u počast najdugovječnije NASA-ine misije koja šalje podatke na Zemlju već 45 godina. Juno je replika satelita koji analizira Jupiter. Juno je bio prva svemirska letjelica u povijesti pogonjena isključivo solarnom energijom i stoga naša replika sadrži solarne panele. Discovery je replika najpoznatijeg NASA-ina Space Shuttlea koji je napravio čak 39 svemirskih letova prije nego što je umirovljen. Peti proizvod je ‘uradi sam’ bluetooth pametni sat Artemis Watch. Inspiriran je istoimenim novim NASA-inim svemirskim programom kojem je cilj nakon mnogo desetljeća ponovo čovjeka poslati na Mjesec. U tu su svrhu dizajnirali novu generaciju svemirskih odijela koja nisu više crno-bijela, nego crno-narančasta. A mi smo dizajnirali sat kao pogled u budućnost tog NASA-ina programa koji bi možda i astronauti mogli nosili na ruci. Taj smo sat zapravo dizajnerski i funkcionalno prilagodili novom NASA-inu odjelu za astronaute. On ima funkcije pametnog i programabilnog sata te se može se povezati i s Perseverance Roverom i upravljati njime”, naglasio je Gajšak.

Trebalo je proučiti tisuće službenih dokumenata i nacrta kako bi se dizajnirale detaljne replike originalnih NASA-inih svemirskih vozila, sondi, satelita i shuttlea te ih povezati s CircuitMessovom tehnologijom.

“Uvjet NASA-e je bio, ako želimo staviti njihov logotip, da to mora biti hiperrealistička kopija. Artemis Watch je više pogled u budućnost i za njega smo jedva uspjeli dobiti licencu jer je on zapravo još uvijek fikcija, a sve ostale proizvode smo morali napraviti jako detaljno. Ovo je velika stvar i teško mi je vjerovati da je tvrtka koja je mala poput nas uspjela napraviti tako veliku suradnju, prvo s Warner Brosom, a zatim i s NASA-om. No najzanimljivija mi je suradnja nas i Geek Cluba. To mi je otvorilo oči i vjerujem da će u budućnosti biti puno više suradnji s drugim startupima i biznisima. Vidim koliko je to snažno za nas, koliko nas može ubrzati i pojačati i koliko smo zajedno jači. U čemu je tu fora? Mi istim ljudima prodajemo naše proizvode i umjesto da se borimo i natječemo za iste kupce, zašto ih ne bismo akvizirali zajedno i podijelili zaradu. To ima smisla, a pogotovo u situaciji gdje ekonomski pokazatelji nisu baš najbolji za startupe”, poručio je Gajšak.

Glavni inženjer za razvoj hardvera u CircuitMessu Julio Božek i asistentice za razvoj poslovanja Tanja Ivanović i Martina Derdić za proizvode CircuitMessa dobivaju na tisuće pozitivnih recenzija iz cijeloga svijeta. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

CircuitMess je u šest godina poslovanja prodao preko 100 tisuća “uradi sam” edukativnih proizvoda i to većinom kupcima izvan Hrvatske – najviše na tržište SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije i Njemačke. Misija CircuitMessa je postati najoriginalnija i najveća tvrtka za STEM edukaciju u svijetu. Koliko će vremena biti potrebno da se to ostvari?

“Uh! Dobro pitanje! LEGO je nastajao jako dugo, velikim biznisima uvijek treba dugo vremena da nastanu i razviju se. Teško je sada staviti neki sat na to, ali rekao bih da ćemo na tomu raditi još sigurno od pet do deset godina, ako ne i dulje. Mene ovoj biznis uveseljava i kroz njega mogu jako puno toga naučiti. Kod nas se ne vrti sve oko novca, već oko toga da radimo proizvode koji su originalni. Mogao bih raditi negdje drugdje za puno veći novac ili prodati biznis, ali nemam za to potrebe niti me to privlači. Na ovu tvrtku gledam kao na proizvod koji se gradi, ali isto gledam da sam i ja taj proizvod koji se s njom gradi. Kao dvadesetpetogodišnjak mogu raditi s ljudima iz čitavog svijeta, biti samostalan i kreativan, stoga sam zahvalan na toj prilici i pokušavam je zadržati. Ambicija je kod nas uvijek velika. Ne želimo napraviti neki biznisić koji će stagnirati, nego uvijek gledamo što će biti veće, što će biti novo i što će biti sljedeći korak. S NASA-om imamo u planu još neke nove proizvode, gdje bismo nastavili proizvoditi liniju njihove svemirske flote. Osim toga, skinuli smo se s interneta i uz web shop prodajemo svoje proizvode trgovačkim lancima i preko njih ih plasiramo u jako puno trgovina u Hrvatskoj i Sloveniji. Surađujemo i s trgovačkim lancima u Americi te nam je prošle godine pola prihoda od ukupno dva milijuna eura došlo od prodaje u fizičkim dućanima”, istaknuo je Gajšak.

‘Zamke vrebaju na svakom koraku – od pronalaska poluvodiča do zapošljavanja ljudi i logistike’, kaže Gajšak

Uz objavu Kickstarter kampanje, CircuitMess je istovremeno u hrvatskim trgovačkim lancima lansirao novu i dosad cjenovno najpristupačniju “uradi sam” kolekciju – STEM Adventure, koja je hrvatskim kupcima dostupna prije ostatka svijeta. Kolekcija uključuje 11 edukativnih setova: igraću konzolu Bit, robotski auto Sparkly te 9 šarenih mini robota koji podučavaju o osnovnim temama iz sfera robotike i elektronike.

“Proizvodi iz kolekcije međusobno su povezivi te se mogu kombinirati u igri na različite kreativne načine. Naravno da je svemir inspirativan, ali mislim da možemo puno dobrog napraviti na ovom našem planetu, da tu trebamo prionuti jer u svojoj civilizaciji imamo jako puno problema, na mikro i makro razini. Mi taj pozitivan utjecaj radimo sa svojim igračkama. Svi se moramo truditi i bez obzira na tehnologiju kao društvo moramo sazreti na mnogo načina – moralno, organizacijski, ekološki i na svake druge načine se moramo popraviti”, zaključio je Gajšak.

‘Dosta je tvrtki kopiralo NASA-in Rover, ali kao maketu. Nisam vidio niti jedan funkcionalan’, ističe Julio Božek

Glavni inženjer za razvoj hardvera u CircuitMessu Julio Božek, također dvadesetpetogodišnjak, kako kaže, pretvara ideju u funkcionalan proizvod. “To nije lagan posao jer tu ima dosta nevidljivih stvari, ima puno magnetskih i električnih polja i treba napraviti puno loših pločica i čupati kosu dok ne dođemo do pravog rješenja. Trebalo nam je, uz sve druge poslove koje smo radili, oko dva mjeseca da razvijemo Perseverance Rover. Ekipa iz Geek Cluba je radila dizajn i konstrukciju i taj su posao sjajno obavili, a mi smo radili mehaniku i elektroniku bez koje Rover ne bi bio pokretan. Dosta je tvrtki kopiralo NASA-in Rover, ali samo kao maketu. Nisam vidio niti jedan koji je funkcionalan, pametan i može nešto raditi. Tako da je naš Rover jedinstven proizvod u svijetu, jedinstveno svemirsko robotsko vozilo na Zemlji. A Artemis Watch nema ni NASA. Dizajniran je i napravljen po uzoru na njihovu novu misiju Artemis, kao da će ga astronauti jednoga dana nositi. To je jak uređaj koji može sve kao i svaki drugi pametni sat, a može prenositi i sliku s kamera Rovera na svom ekranu. Za Artemisa je trebalo manje vremena i živaca, lakše smo ga uspjeli razviti i sastaviti jer ima puno manje komponenata od Rovera. Za Rover smo imali šest prototip verzija, a za Artemis tri. Rover ima više od 70 dijelova, a Artemis skupa sa šarafima oko dvadeset, a svi su ti dijelovi, sva ta tehnologija je razvijena u Hrvatskoj, u CircuitMessu. Fora je u tome što ljudi iz cijelog svijeta kupuju te naše proizvode i moraju ih sami sastaviti”, kazao je za Business&Banking Julio Božek.

Asistentica za razvoj poslovanja u CircuitMessu Tanja Ivanović ističe kako je privilegija raditi u okolini u kojoj su svi više-manje vršnjaci i u kojoj svi žele učiti i napredovati.

CircuitMess i Geek Club objavili su 31. listopada kampanju na crowdfunding platformi Kickstarter koja će trajati 35 dana, a svi koji podrže kampanju dobit će Perseverance Rover prvi u svijetu i po najboljoj cijeni. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

“Svi smo motivirani istom stvari, a to je da kao tim kreiramo dobar proizvod. Dobar proizvod i dobra rješenja koja stvaramo razlog su zašto nam se na profesionalnoj i osobnoj razini pružaju prilike koje u drugim tvrtkama sigurno ovako brzo ne bismo dobili, čekali bismo najmanje pet godina. Ovdje se svačije mišljenje uvažava, svi smo prepuni ideja, imamo nove prijedloge i na njima radimo. To o čemu mi danas razglabamo, sutra se i ostvari”, kazala je za Business&Banking Tanja Ivanović.

Martina Derdić, također asistentica za razvoj poslovanja, kaže da joj niti jedan dan u CircuitMessu nije dosadan, svaki je drugačiji i donosi nove izazove i zadatke.

“Jednostavno uvijek imamo nove ideje što i kako dalje raditi i znamo koji su nam zadaci i želje za budućnost. Imamo priliku raditi na projektima koji stvarno jesu svjetski i nama je normalno da svakodnevno komuniciramo s nekim tko je u drugoj vremenskoj zoni. To nam daje sliku koliko je ovo zapravo veliko i da mi dopiremo do djece diljem svijeta. Stvarno je dobar osjećaj biti dio nečega tako velikog. Svaka pozitivna recenzija za nas je nova motivacija, a dobivamo ih na tisuće iz cijelog svijeta. Svatko tko ovdje radi ima neku bitnu ulogu, od kolega koji su proizvodnji, logistici ili nabavi, i svatko daje svoj obol da ta slika ovoliko uspješno odlazi u svijet”, istaknula je za Business&Banking Martina Derdić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.