Ružica Vukovac za Radio Nacional: “Rezultata našeg rada nema, jer je odnos vladajućih prema oporbi ponižavajuć”

Autor:

28.10.2021., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru zastupnica Domovinskog pokreta Ruzica Vukovac govorila je o temi "Zakon o poljoprivrednom zemljistu". Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Zahladilo je. Studeni je uobičajeno bio mjesec običaja zvanog ‘svinjokolja’. Vremena se mijenjaju. Neka zbog klimatskih promjena, neka zbog kulturoloških, kod nas zbog politike. U Hrvatskoj je politika, kako bi rekao Heraklit, izvor svega, svega bog, jedne je iznio saborskim zastupnicima, a druge poljoprivrednicima. Koji prosvjeduju zbog nerazumne politike Vlade vezane uz pojavu afričke svinjske kuge. Nerazumne stoga, što su potezi koje resorno Ministarstvo poljoprivrede i njezina ministrica Marija Vučković, potpuno nerazumljivi, ne nerazumni, nerazumljivi.

Od samog početka izbijanja afričke svinjske kuge potezi su bili zakašnjeli i vezani uz politiku. Ponekada zakoni i propisi, kao oni o higijenskoj i sanitarnoj sigurnosti postoje da se primjenjuju, bez mnogo prilagođavanja potrebama lokalne politike. U slučaju da je bilo neophodno na neko vrijeme zatvoriti područje u kojem je evidentirana afrička svinjska kuga, trebalo je to napraviti. Odlučno i odrješito. Naime, sve dok interes stranke na vlasti bude iznad javnog interesa, do tada se stvari neće pokrenuti u pravom smjeru.

Ovako, očajni ljudi, postali su, kako bi rekao Dostojevski ‘topovsko meso za ideje’. Pitanje postupanja s afričkom svinjskom kugom, sada je umjesto epidemiološkog i sanitarnog, postalo prvorazredno političko pitanje.

Slavonska polja i ceste postala su prostor sukoba političkih opcija, umjesto prostora uzgoja i proizvodnje. Proizvodi se samo politička napetost, od koje oni zbog kojih se prosvjeduje nemaju nikakve koristi. I stanje je sve gore. O čitavom tom slučaju u više navrata ekstenzivno je pisao Nacionalov Boris Bilas.

U emisiji ‘Gošća dana’ Radio Nacionala u utorak je gostovala Ružica Vukovac, nezavisna saborska zastupnica i potpredsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu, kojoj je prvi put usvojen jedan amandman na proračun o čemu je rekla: “Čudo se dogodilo, jer u tri i pol godine kako mi traje mandat ja nisam imala rezultata unatoč barem 800 različitih rasprava, svaki proračun neki amandmani, na svakom Odboru za poljoprivredu sam itekako aktivna, pratim što se događa, ali rezultata našeg rada nema, jer je odnos vladajućih prema oporbi nikad viđen, ponižavajući.”

Ružica Vukovac je nastavila: “Čini mi se da su doprinos tome dali i naši poljoprivrednici koji  spavaju na hladnom ovih dana, koji se ne daju potjerati iako ih ‘dugim cijevima’ čuvaju, što također pokazuje odnos Vlade prema selu. Tim amandmanom smo zatražili zapravo da se pomogne kod osiguravanja sigurnosne infrastrukture. Prihvatili su ga u jednom izmijenjenom obliku. Ja sam zapravo zatražila milijun eura gdje se radi o sredstvima koja bi država trebala snositi trošak kategorizacije, jer se radi o naređenoj mjeri, pa ako nešto naređujete, izvolite to sufinancirati ili u sto postotnom iznosu financirati. To do sada nije bio slučaj”, objasnila je.

U nastavku razgovora osvrnula se na sam početak epidemije afričke svinjske kuge: “Kada se dogodila sama pojava u lipnju, održana je jedna sjednica i tu smo na Odboru za poljoprivredu bili pozvali ministricu (Mariju Vučković) i predstavnika veterinarskog instituta, dakle struku. Oni su nas tada uvjeravali da drže stvari pod kontrolom i da neće doći do širenja bolesti. Međutim svi svjedočimo da se bolest širila i širi se”, potvrdila je Vukovac.

Cijelo gostovanje Ružice Vukovac na Radio Nacionalu poslušajte u nastavku:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.