Rusko ministarstvo prozvalo G7, spomenuli i Kinu: “Iza njega očito stoji patološka želja da se ocrne naše zemlje”

Autor:

epa10631369 A handout photo made available by The State Duma Press Service, the Lower House of the Russian Parliament, shows Deputy Foreign Minister Sergey Ryabkov speaking during a session at the Russian State Duma in Moscow, Russia, 16 May 2023. The State Duma approved a bill denouncing the Treaty on Conventional Armed Forces in Europe (CFE). Russian President Putin submitted the document to the State Duma the previous week.  EPA/STATE DUMA PRESS SERVICE HANDOUT MANDATORY CREDIT / HANDOUT / EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/STATE DUMA PRESS SERVICE

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da je jedini cilj nuklearne retorike G7 podvrgnuti Moskvu i Peking psihološkom, vojnom i političkom pritisku.

G7 je prošloga tjedna u prvom priopćenju o nuklearnom razoružavanju izdanom na summitu, pozvao Rusiju i Kinu na veću transparentnost u pogledu njihovih nuklearnih arsenala, slično koracima koje su poduzele Sjedinjene Države, Britanija i Francuska.

Komentirajući dokument zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, zadužen u ministarstvu za pitanja kontrole naoružanja, rekao je da priopćenje odražava proturuski i protukineski ton.

“Stječe se dojam da zapadna retorika o veličini njihovih nuklearnih arsenala ima samo jedan cilj – podvrgnuti Rusiju i Kinu vojno-političkom pritisku”, rekao je Rjabkov u komentaru objavljenom na internetskoj stranici ministarstva.

“Iza njega očito stoji patološka želja da se ocrne naše zemlje”, dodao je.

Komentari su uslijedili nakon oštrih odgovora Kine i Rusije na summit G7 i izjava u kojima se proziva obje zemlje za niz pitanja. Moskva je summit nazvala “inkubatorom” proturuske i protukineske histerije.

Kineski predsjednik Xi Jinping i njegov “dragi prijatelj” Vladimir Putin obvezali su se na “bezgranično” partnerstvo nešto prije početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine i otada su jačali gospodarske, političke i vojne veze.

Nastavljajući bilateralne posjete, ruski premijer Mihail Mišustin stigao je u ponedjeljak kasno navečer u Kinu na razgovore s kineskim dužnosnicima i poslovnim ljudima, što je izazvalo dodatnu uznemirenost Zapada zbog odnosa dviju zemalja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.