Ruski novinari objavili da je Putin smijenio ‘generala Armagedona’ Surovikina. Nema službene potvrde

Autor:

epa10776824 Russian President Vladimir Putin (C-L) and Russian Defence Minister Sergei Shoigu (C-R) arrive to attend the Navy Day parade, in St. Petersburg, Russia, 30 July 2023. President Putin announced that the Russian navy will get 30 new ships this year, during his speech at the annual Navy Day Parade in St Petersburg. Russian Navy Day is celebrated annually on the last Sunday of July.  EPA/ALEXEY DANICHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL -- MANDATORY CREDIT--

EPA/ALEXEY DANICHEV / SPUTNIK

Aleksej Venediktov, bivši voditelj radio postaje Eho Moskve objavio je da je general Sergej Surovikin razriješen dužnosti vrhovnog zapovjednika ruskih zračnih snaga. Venediktov tvrdi da je naredbu o smjeni izdao ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi Meduza.

Novinar je naveo da će Surovikin ostati zaposlen u ministarstvu obrane. Ova informacija nije službeno potvrđena. Novinarka Ksenija Sobčak je izjavila da je, prema njezinim informacijama, Surovikin otpušten dekretom donesenim 18. kolovoza.

Ruska medijska grupa RBK je također izvijestila kako im je izvor u ruskom ministarstvu obrane potvrdio da Surovikin više nije zapovjednik zračnih snaga i da je “trenutačno na kratkom odmoru”. Surovikin nije viđen u javnosti od neuspjele pobune osnivača Wagnera Jevgenija Prigožina protiv Kremlja 23. i 24. lipnja.

Glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Andrij Jusov rekao je još 18. srpnja da je Surovikin zapravo smijenjen s položaja. Jusov je tada izjavio da su nakon pobune vagnerovaca među ruskom elitom izbile unutarnje borbe, tijekom kojih je Surovikin izgubio položaj.

Mediji su ranije pisali da je Surovikin uhićen jer je stao na Prigožinovu stranu u pobuni i da ga ispituju ruske sigurnosne službe. Moskva nije komentirala ta nagađanja, ali je zamjenik Državne dume Andrej Kartapolov samo komentirao da se Surovikin “odmara”.

Koristio agresivne taktike u Siriji

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva smatra da bi Surovikinovo uhićenje vjerojatno izazvalo napetosti među ruskim vojnim vodstvom zbog generalove popularnosti u oružanim snagama. Surovikin je vodio ruske snage u Ukrajini od listopada prošle do siječnja ove godine, kada ga je zamijenio Valerij Gerasimov.

Ruski tisak je Surovikina prozvao “general Armagedon” zbog agresivnih taktika koje je koristio u sirijskom sukobu. Stručnjaci su složni u tome da je odluka Vladimira Putina da mu prepusti zapovjedništvo nad ruskim snagama u Ukrajini izravna posljedica njegove reputacije kao nemilosrdnog i brutalnog čovjeka.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.