Ruska državna banka VTB pod kibernetičkim napadom bez presedana

Autor:

epa10333910 A logo of the Russian VTB bank seen at a VTB bank office in Moscow, Russia, 28 November 2022. On 24 February 2022 Russian troops had entered Ukrainian territory in what the Russian president declared to be a 'Special Military Operation', resulting in fighting and multiple sanctions against Russia.  EPA/MAXIM SHIPENKOV

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Druga po veličini ruska banka VTB pogođena je najvećim kibernetičkim napadom u svojoj povijesti, objavila je u utorak, upozorivši na privremene poteškoće u pristupu svojoj mobilnoj aplikaciji i web stranici, ali uvjeravajući klijente da su njihovi podaci i dalje sigurni.

VTB je u državnom vlasništvu i priopćio je da odbija napad distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS), u kojem hakeri pokušavaju preplaviti mrežu neuobičajeno velikim količinama podatkovnog prometa kako bi je paralizirali.

“Tehnološka infrastruktura banke je pod kibernetičkim napadom bez presedana iz inozemstva”, rekao je VTB u priopćenju.

“Najveća ne samo ove godine, nego u cijelom vremenu poslovanja banke.”

Ruski vladini subjekti i državne tvrtke na meti su takvih napada zbog događaja u Ukrajini. Internetske stranice Kremlja, vodećeg prijevoznika Aeroflota i najvećeg zajmodavca Sberbank među onima su koji su doživjeli gašenja ili privremene probleme s pristupom.

Hakeri su također odgodili početak govora predsjednika Vladimira Putina na glavnom ruskom gospodarskom forumu ranije ove godine.

Proruski hakeri su u međuvremenu preuzeli odgovornost ili su okrivljeni za napade na web stranice i infrastrukturu u Litvi, Norveškoj i Sjedinjenim Državama ove godine.

VTB je rekao da je većina napada došla iz inozemstva, ali da je posebno zabrinut zbog prometa s ruskih IP adresa.

Rekli su da će sve identificirane ruske IP adrese napadača predati policiji.

OZNAKE: Rusija, vtb banka

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.