Rusija u petak protjerala ukupno 59 diplomata iz 23 države

epa

Rusija je u petak protjerala ukupno 59 diplomata iz 23 države i zadržava pravo poduzeti akcije protiv još četiri zemlje u odgovoru na masovno koordinirano protjerivanje ruskih diplomata zbog trovanja bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji za što London optužuje Moskvu.

Moskva je objavila da time odgovara po njezinu mišljenju na neutemeljene zahtjeve desecima ruskih diplomata da napuste većinom zapadne države koje su se pridružile Londonu i Washingtonu u izolaciji Moskve zbog trovanja Skripala i njegove kćeri Julije u Salisburyju.

Dan ranije Moskva je naredila protjerivanje 60 američkih diplomata i zatvaranje američkog konzulata u Sankt Petersburgu kao odgovor na najveće izbacivanje ruskih diplomata od Hladnog rata.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je pozvalo predstavnike veleposlanstava Australije, Albanije, Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Nizozemske, Hrvatske, Ukrajine, Danske, Irske, Španjolske, Estonije, Latvije, Litve, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Finske, Norveške, Švedske, Kanade i Češke.

“Njima (diplomatima) su uručene prosvjedne note te im je rečeno da će u odgovornu na neopravadane zahtjeve relevantnih država o protjerivanju ruskih diplomata… ruska strana proglašava ‘persona non grata” odgovarajuć broj osoblja koje radi u veleposlanstvima tih zemalja u Ruskoj Federaciji”, objavilo je ministarstvo.

Belgija, Mađarska, Gruzija i Crna Gora su “u posljednjem trenutku” odlučile da će i one protjerati ruske diplomate, pa je Moskva zadržala pravo da djeluje i protiv njih.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ranije u petak objavilo je da Rusija uskraćuje gostoprimstvo jednom hrvatskom diplomatu i da je riječ o bivšem djelatniku hrvatskog veleposlanstva u Moskvi.

Hrvatska se nakon sjednice Europskog vijeća 23. ožujka na kojemu je britanska premijerka Theresa May upoznala ostale europske čelnike o nalazima istrage o trovanju bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u engleskom gradu Salisburyju odlučila solidarizirati s Londonom i uskratiti gostoprimstvo jednom diplomatu ruskog veleposlanstva u Zagrebu.

Ruske diplomate protjeralo je 16 članica Europske unije, Sjedinjene Države, Kanada, ali i države poput Makedonije i Ukrajine.

“Proglašavanjem jednog ruskog diplomata personom non grata hrvatska je vlada stala uz saveznike i partnere u EU i NATO i jasno osudila svaku prijetnju međunarodnom pravu te europskoj i globalnoj sigurnosti”, priopćio je MVEP u petak.

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje protjeruju gotovo 130 ruskih diplomata, a Moskva tvrdi da njezin odgovor precizno zrcali te odluke.

Njemački veleposlanik Rudiger von Fritsch je na izlasku iz ministarstva naglasio kako Rusija mora odgovoriti na neka pitanja o slučaju Skripal no  je u “interesu Njemačke imati dobre odnose s Rsijom. Ostajemo otvoreni za dijalog”.

Američki State Department je u četvrtak nakon najave ruske protumjere objavio da zadržava pravo daljnjeg odgovora, ustvrdivši kako lista diplomata koji će Rusija protjerati pokazuje da Moskva nije zainteresirana za diplomaciju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je u petak odbacio to stajalište i naglasio kako Putin i dalje želi poboljšati odnose s drugim državama, uključujući SAD.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner