EPA/MOHAMMED BADRA

Rusija tvrdi da sirijski režim nije koristio kemijsko oružje u Dumi

Rusija je objavila u nedjelju da sirijski režim nije koristio kemijsko oružje u svojim napadima na pobunjenike u Istočnoj Guti, suprotno onome što pretpostavljaju Sjedinjene Države.

“Opovrgavamo odlučno tu informaciju”, kazao je general Jurij Jevtušenko, šef Ruskog centra za pomirenje sukobljenih strana u Siriji, po riječima koje su prenijele ruske agencije.

“Spremni smo čim se Duma oslobodi poslati ruske stručnjake za nuklearnu, kemijsku i biološku obranu da prikupe podatke koji će potvrditi da su te tvrdnje nepouzdane”, dodao je on.

SAD je u nedjelju osudio mogući kemijski napad sirijskih snaga u Istočnoj Guti, posljednjem pobunjeničkom uporištu pred Damaskom gdje je u režimskim napadima poginulo 70 civila u petak i subotu.

Međutim, humanitarne organizacije ocjenjuju da je broj žrtava dosegnuo stotinu i više i da bi mogao rasti.

Plave kacige, spasioci u pobunjeničkim zonama, osudili su pribjegavanje “toksičnom plinu kloru” što su smjesta opovrgnuli sirijski državni mediji.

“Ako se potvrde, te su informacije zastrašujuće i zahtijevaju hitan odgovor međunarodne zajednice”, napisala je u priopćenju glasnogovornica State departmenta Heather Nauert.

Komentiraj