Rusija tvrdi: “Afrički mirovni plan teško je ostvariti…”

Autor:

epa10687304 Russian President Vladimir Putin (R) meets with servicemen participants of the special military operation in Ukraine at the Vishnevsky Central Military Clinical Hospital in Moscow, Russia, 12 June 2023.  EPA/VLADIMIR ASTAPKOVICH / KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

EPA/VLADIMIR ASTAPKOVICH / KREMLIN / POOL

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu da Moskva dijeli ključne stavove afričkog mirovnog plana, no novinske agencije su citirale glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da je plan teško ostvariti. 

Peskov je rekao da će Rusija nastaviti dijalog s afričkim zemljama čiji su predstavnici iznijeli svoje prijedloge ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u subotu. Putin je pokazao interes za plan, rekao je.

Lavrov je rekao da afrički čelnici za Putina nisu donijeli nikakvu poruku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, s kojim su se sastali u Kijevu u petak.

Putin afričkim čelnicima: “Cijenimo vaš stav o Ukrajini, otvoreni smo za dijalog”

Afričke zemlje planiraju nastaviti svoje pokušaje pronalaska rješenja sukoba između Rusije i Ukrajine a prekid vatre otvorio bi put za “ozbiljne pregovore”, rekao je u subotu egipatski premijer Moustafa Madbouly.

“Nastavit ćemo svoje zalaganje da postignemo krajnji cilj naših iskrenih želja – da uspostavimo mir između dvije zaraćene strane”, prenijela je ruska novinska agencija TASS njegove riječi upućene ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na sastanku u St. Petersburgu.

Nakon Kijeva afričko izaslanstvo otputovalo u Sankt Peterburg, razgovarat će s Putinom o poticanju pregovora

Madbouly je bio dio delegacije afričkih čelnika koji su posjetili Putina kako bi mu predstavili prijedloge za deeskalaciju sukoba i dovođenja obiju strana za pregovarački stol. U delegaciji su bili čelnici i viši dužnosnici Južnoafričke Republike, Senegala, Zambije, Ugande, Republike Kongo i otočne države Komora.

Predsjednik Južne Afrike stigao u Ukrajinu. Razgovarat će sa Zelenskim i Putinom

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.