Pixabay

Rusija razmatra mogućnost priključenja Srbije na Turski tok

Rusija će Srbiji osigurati opskrbu plinom, a razmatra i mogućnost da je priključi na plinovod Turski tok, izjavio je u srijedu u Moskvi ruski predsjednik Vladimir Putin nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Rusija i Turska potpisale su 2016. ugovor o izgradnji plinovoda Turski tok (TurkStream) za dopremu ruskog plina u Europu preko Crnog mora. Taj je plinovod alternativa Južnom toku koji je trebao prolaziti Crnim morem a zaustavila ga je Europska unija u jeku ukrajinske krize.

Putin je rekao da je glavna tema bila gospodarska suradnja i najavio da će “Rusija pokriti potrebe Srbije za plinom”, prenose srbijanski mediji.

“Ove se godine za četvrtinu povećala potrošnja plina…Srbija može postati važna tranzitna zemlja za ruski plin i razrađuje se mogućnost novog pravca i priključivanja Srbije u izgradnju plinovoda Turski tok“, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem.

Predstavnici Rusije i Srbije potpisali su u prigodi njihova susreta dokument kojim je Srbiji omogućen reizvoz ruskog plina, što ranijim sporazumom nije bilo moguće.

Ruski predsjednik je istaknuo da će Moskva nastaviti podupirati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije koja pokušava normalizirati odnose s Kosovom, svojom bivšom pokrajinom koja je 2008. proglasila neovisnost nakon rata 1998.-1999.

Putin je rekao da će podržati svaku odluku oko koje se dogovore Beograd i Priština, naglasivši kako bi se “rješenje trebalo postići poltičkim sredstvima i dijalogom”, sukladno rezoluciji Vijeća sigurnosti Un-a 1244.

Vučić je izjavio da će Srbija uvijek biti zahvalna Putinu što je “spriječio da srpski narod dobije žig genocidnog naroda” (vetom Moskve na rezoluciju UN-a o Srebrenici), kao i na tome što i dalje ima mogućnost “boriti se za Kosovo”.

Vučić je naglasio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i ponovio opredjeljenost da ostane vojno neutralna zemlja, istaknuvši da nema težnje za priključenje vojnim savezima, uključujući NATO.

Komentiraj