Rusija objavila da je pustila u optjecaj prvu seriju cjepiva protiv Covida

Rusko Ministarstvo zdravstva objavilo je kako je prva serija ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V odobrena za javnu upotrebu te je već dostupna građanima.

Rusija planira u rujnu početi proizvodnju cjepiva protiv covida-19

“Prva serija cjepiva za prevenciju infekcije novim koronavirusom “Gam-Covid-Vak” (“Sputnik V”), razvijeno u Istraživačkom centru za epidemiologiju i mikrobiologiju ruskog Ministarstva zdravstva, prošle je nužne testove kvalitete u laboratoriju Roszdravnadzora i pušteno u građanski opticaj”, stoji u objavi ruskog Ministarstva zdravstva.

“Roszdravnadzor” je ruska državna služba za nadzor javnog zdravlja.

Podsjetimo, prilikom predstavljanja cjepiva bilo je istaknuto kako će prve doze cjepiva biti usmjerene na medicinsko osoblje i najugroženije grupe stanovništa.

Otkako je Rusija objavila da će registrirati i otkad je registrirala prvo cjepivo protiv koronavirusa, znanstvenici diljem svijeta kritiziraju njihove poteze. Naime, Rusija je registrirala cjepivo nakon što je prošlo prve dvije od tri faze kliničkog isptivanja. Treća faza još uvijek se provodi i trebala bi biti gotova za dva do šest mjeseci. Sumnjaju da su ruski znanstvenici zaista proveli sva ispitivanja prema međunarodnim standardima, odnosno da su ga testirali na dovoljnom broju dobrovoljaca.

ZNANSTVENICI: Ruska žurba s cjepivom “lakomislena, blesava i bezobzirna”

Unatoč tome, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin uvjeren je da će masovno cjepljenje protiv koronavirusa u njegovu gradu početi do kraja 2020. ili najkasnije početkom 2021. godine.

Komentiraj