Rudarske traperice iz 1857. godine prodane za 114.000 dolara

Autor:

Screenshot YouTube

Par muških traperica za koje američka aukcijska kuća Holabird Western Americana Collections vjeruje da bi mogle biti najstarije na svijetu, prodane su na nedavnoj dražbi za 114.000 dolara, piše BBC.

Hlače od trapera pronađene su u kovčegu u olupini broda koji je potonuo u brodolomu 1857. nedaleko od obale Sjeverne Karoline.

Imaju rasporak s pet dugmeta i vjeruje se da su pripadale nekom rudaru. Otkrivene su uz još 270 memorabilija iz doba zlatne groznice, od kojih je dio prodan na dražbi u Renu 3. prosinca za gotovo milijun dolara, objavio je Holabird Western Americana Collections.

“Te rudarske traperice su poput prve zastave na Mjesecu, povijesni trenutak u povijesti”, rekao je Dwight Manley, izvršni partner California Gold Marketing Groupa, tvrtke koja je u vlasništvu predmeta.

Svi predmeti su s olupine parobroda Central America, dugačkog 85 metara koji je prevozio putnike u i iz Srednje Amerike do istočne obale SAD-a tijekom 1850-ih.

Brod je potonuo za vrijeme uragana druge kategorije u rujnu 1857., pri čemu je poginulo 425 od 578 putnika i članova posade. Putnici su potonuli s oko 21 tonom zlatnika i raznih artefakata, a olupina je otkrivena 1988. godine.

Muške radne hlače od jeansa pronađene su u kovčegu Johna Dementa iz Oregona, koji ih je možda kupio u San Franciscu, rekli su iz aukcijske kuće.

Pojasnili su da rasporak s pet dugmeta ukazuje na to da bi se moglo raditi o trapericama rane proizvodnje radnih hlača kakve prodaje tvrtka Levi Strauss.

Rasporak je “gotovo identičan, premda ne i tehnički identičan današnjim ‘Levisicama’, a vrsta, oblik i veličina gumba su isti”, kazali su.

Zna se da je Levi Strauss svoje prve traperice izradio i izbacio na tržište u San Franciscu 1873. godine, 16 godina nakon brodoloma u kojem su pronađene rudarske radne hlače.

Povjesničarka i direktorica arhiva tvrtke Tracey Panek, BBC-ju je rekla kako ne pronalazi “vezu između traperica tvrtke Levi Strauss & Co i hlača s aukcije u Renu”, niti vjeruje da je riječ o “radnim rudarskim hlačama”.

“Hlače nisu izrađene od trapera i skrojene su godinama prije” nego što je Levi Strauss patentirao svoje plave traperice, rekla je, dodajući da su hlače s dugmetima bile uobičajene u 19. stoljeću.

Prodaja je organizirana dva mjeseca nakon što je par starinskih Levi’s traperica iz 1880-ih, pronađenih u napuštenom rudarskom oknu u zapadnom dijelu SAD-u – prodan za 76.000 dolara na aukciji u Novom Meksiku.

Aukcija predmeta s olupine parobroda Central America nudi i ostalu odjeću iz sredine 19. stoljeća. Mjedeno zvono je već kupljeno za 18.000 dolara, a prozirna staklena pepeljara za 1500 dolara. Ostatak predmeta na dražbi će biti ponuđen u veljači 2023.

OZNAKE: aukcija, traperice

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.