Ron DeSantis gradi vlastite medije

Autor:

Carlynn Alarid, Unsplash

U kolovozu je producent za “The View” poslao e-poruku timu Rona DeSantisa u nadi da će guvernera Floride rezervirati za dnevni talk show u danima prije izbora na sredini mandata. DeSantis je odbio ponudu za razgovor s Whoopi Goldberg i Joy Behar. Umjesto toga, sjedio je s Willom Wittom, 26-godišnjim osnivačem Florida Standarda, konzervativne web stranice koja je pokrenuta samo nekoliko dana ranije. Guverner je iskoristio priliku da se požali na glavne medije i pohvali svoje postupanje s pandemijom Covid-19, pod naslovom: “EKSKLUZIVNO: Intervju guvernera Rona DeSantisa i Willa Witta.”

Tijekom prošle godine DeSantis je dao samo nekoliko intervjua. Gotovo svi su bili s voditeljima Fox Newsa u udarnom terminu, jutarnjim voditeljima ili velikim konzervativnim podcasterima. Ali također je pronašao vrijeme za Florida Standard i sličnu stranicu pod nazivom Florida’s Voice, koja je pokrenuta 2021.

Publikacije nude nefiltriranu platformu za njegovu poruku. I oni su mu uzvratili milo za drago laskavim izvješćima i naslovima poput “‘Nacrt Floride za preporod Amerike’: DeSantis lansira knjigu s detaljnim planom pobjede za SAD.”; “Kandidati školskih odbora koje podržava DeSantis marširaju do pobjede”; i “Casey DeSantis: ‘Ja sam dokaz da je Bog velik i da je dobar i da je nada živa’.”

Witt, koji je stekao sljedbenike kao mladi konzervativni stručnjak s neprofitnim video producentom PragerU, rekao je za Semafor da je publikacija dobro primljena u uredu guvernera i u republikanskim političkim krugovima u državi.

“Tako je lijepo kada imate nekoga tko prepoznaje ono što radite i zaista to cijeni”, rekao je.

Jedna osoba koja je upoznata s potporom Florida Standarda rekla je da je to zamisao pro-DeSantisovih donatora na Floridi, koji su htjeli pokrenuti publikaciju desno od centra kako bi se suprotstavili onome što su smatrali nepoštenim naslijeđenim medijskim izvještavanjem o guverneru. Wilt je rekao da je tvrtka profitna i da će se oslanjati na oglašavanje i sponzorstva, od kojih mnoga on sam dovodi kroz svoju ozloglašenost na desnici.

Odbio je reći tko je vlasnik stranice.

Standardov uhodaniji rival, Florida’s Voice, djelomično je podržan od strane Alfieja Oakesa, kralja trgovina mješovitom robom MAGA u jugozapadnoj Floridi, koji se pojavio u podcastima publikacije i reklamira na stranici.

DeSantis se nalazi u luksuznoj poziciji u kojoj se može otresti tradicionalnih medija dok prima izuzetno prijateljsku pokrivenost pitomih lokalnih web stranica i nacionalnog konzervativnog tiska koji očajnički traži alternativu Donaldu Trumpu 2024.

Unutar Floride, ovo je bila dobitna kombinacija. Guverner je lako ponovno izabran bez da je dao i jedan intervju s redakcijom tradicionalnih novina u svojoj državi. Odbio je dati tiskovne akreditacije mnogim novinarima koji su se nadali da će pokriti tradicionalnu otvorenu novinarsku republikansku večeru prikupljanja sredstava ranije ove godine. Njegov posljednji intervju s mainstream glasilima bio je razgovor s lokalnom podružnicom CBS-a krajem 2021.

Christina Pushaw, direktorica lkriznog komuniciranja za DeSantisovu guvernersku kampanju, napisala je na Twitteru ranije ove godine da “ako SVI konzervativci jednostavno prestanu razgovarati s njima, naslijeđeni mediji će izgubiti bilo kakav kredibilitet ili interes za Amerikance koji prate politiku. Neće se isplatiti plaćati za čisto mišljenje. Trebali bismo koristiti naše platforme za izgradnju novih medija.”

Nejasno je, međutim, bi li DeSantis mogao voditi nacionalnu predsjedničku kampanju samo kroz simpatične konzervativne kanale. Njegovo neprijateljstvo prema mainstream medijima može u duhu odjeknuti neprijateljstvom Donalda Trumpa, ali čini se da Trumpovu novinarsku filozofiju shvaća malo doslovnije nego što je to bivši predsjednik ikada činio.

Trump je veći dio svoje karijere proveo igrajući igru ​​ljubavi i mržnje s masivnim, konvencionalnim medijima, od njujorških tabloida do NBC-a, koji je prenosio “The Apprentice”. Tijekom 2016. Trump se redovito javljao ne samo za Fox News, već i za CNN, MSNBC-jev “Morning Joe” i NBC News. Tijekom republikanskih predizbora pozivao je novinare u raznim tiskanim i manjim digitalnim novinama da razgovaraju.

Za razliku od Trumpa, guverner također ima manji popis osobnih prijatelja u konzervativnim medijima. Prijatelj je s nekim istaknutim stručnjacima, ponajviše s Tuckerom Carlsonom. I dok se uvelike kloni novinara pregaženih u državi, DeSantis još uvijek povremeno privatno razgovara s dugogodišnjim floridskim blogerom i nekadašnjim republikanskim kandidatom za Kongres Javierom Manjarresom, čija je veza s DeSantisom prethodila njegovom vremenu kada je bio kongresmen na zadnjoj klupi.

“On je amigo”, rekao je Manjarres Semaforu.

Za sada, DeSantis radi na pronalaženju nacionalnih ličnosti koje će mu biti jednako odane kao Will Wilt i Florida Standard. Ranije ove godine, bio je domaćin večere u Tallahasseeju s dugim popisom konzervativnih online ličnosti uključujući Bennyja Johnsona, urednika mišljenja Newsweeka Josha Hammera i Davea Rubina, između ostalih.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.