Romi prvi put dobili pravo na dvojezične ploče

Autor:

02.08.2022., Ustica - Na romskom groblju u sklopu Romskog memorijalnog centra Ustica odrzano je sredisnje obiljezavanje Medjunarodnog dana sjecanja na romske zrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/Samudaripen.
Obilježavanje je organizirao Savez Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ i saborski zastupnik Veljko Kajtazi u suradnji s vijecima i predstavnicima romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, a pocast zrtvama odala su brojna izaslanstva.
  Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Nikola Cutuk/PIXSELL

Međimurska općina Orehovica prva je jedinica lokalne samouprave u kojoj je romska manjina prešla udio u stanovništvu od 33 posto. Romi su prvi put dobili pravo na dvojezične ploče.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi zadovoljan je rezultatima popisa stanovništva u dijelu koji se odnosi na nacionalnost.

“Od svih nacionalnih manjina jedino romska bilježi rast, i to od nekih šest posto. Posebno me sretnim čini to što su u općini Orehovici Romi prešli 33 posto, što je preduvjet za dvojezičnost” rekao je Kajtazi. Prvi put u povijesti romska nacionalna manjina imat će pravo na to da natpisi na pločama na javnim ustanovama budu i na romskom jeziku, piše Večernji.

“Nisam iznenađen što nas ima toliko. Mladi imaju puno djece, dolaze nam i ljudi iz drugih općina. Evo, ja sam dobio dva zeta, jednog iz Đurđevca, a drugog iz Pribislavca. Dobro nam je, imamo sve, od struje do vode, imamo kuće, a jedino nam fali kanalizacija” izjavio je Velibor Balog, koji živi od poljoprivrede a ima i svoj OPG.

Romsko naselje, kao i ostala u Međimurju, izdvojeno je od onih u kojima živi većinsko stanovništvo.  Balog je rekao kako je primjetio da se doseljavaju i Romi iz drugih općina.

Predsjednik Općinskog vijeća Orehovice Neven Kreslin kaže da će se sastati sa zastupnikom Kajtazijem i razgovarati o dvojezičnim pločama.

“Primit ću Kajtazija i dogovoriti sve što je u skladu sa zakonom i propisima. Moramo sjesti i vidjeti kakva je procedura”, rekao je Kreslin.

Ravnatelj OŠ Orehovca Branko Sušec ističe da se posljednjih desetak godina znatno smanjio broj romskih učenika koji ne dolaze na nastavu. Škola je, prva u Hrvatskoj, uvela C model nastave na romskom jeziku.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.